Wykonanie
Składniki:2 kg
truskawekcukier - dowolny rodzaj, w ilości do smaku2 łyżki
soku z cytrynyTruskawki umyć, usunąć szypułki, mniejsze pokroić na pół, większe na cztery części, zasypać
cukrem.
Cukier nie tylko dosładza
dżem, ale też go konserwuje. Ja dodaję ilość do smaku, np. na 2 kg
truskawek dałam 150 g fruktozy (co do której wcale już nie jestem przekonana, czy jest zdrowsza...). Przerażają mnie trochę przepisy, gdzie
cukru jest tyle samo wagowo co
truskawek, dla mnie taki
dżem byłby zdecydowanie za słodki. Najlepiej dodawać stopniowo, aż uzyskamy smak, który nam odpowiada. Do
truskawek dodać
sok z cytryny - dzięki temu zachowają one kolor.
Truskawki gotować na małym ogniu, aż zaczną się rozpadać, a
dżem zgęstnieje. Trwa to kilka godzin, często rozkładam gotowanie na dwa dni.Żeby sprawdzić, czy
dżem jest już gotowy, wylewamy jego odrobinę na zmrożony talerzyk - jeśli zastygnie a na jego powierzchni wytworzy się skórka, która się marszczy przy dotyku,
dżem jest gotowy. Ja na ogół, kiedy wydaje mi się, że
dżem jest już gotowy (przylepia się do łyżki i powoli z niej spływa), zostawiam go do całkowitego ostygnięcia - czasem na następny dzień - i wtedy oceniam czy jest już dobry. Zagotowuję go jeszcze raz i gorący przelewam do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików. Zostawiam kilka centymetrów wolnego miejsca od brzegu słoika, zakręcam i stawiam do góry dnem, do wystygnięcia. Wieczko słoika powinno być po tym wklęsłe.Koszt: przy cenie
truskawek 4 zł/kg, ok. 12 zł (z użyciem fruktozy albo
cukru trzcinowego), z
białym cukrem wychodzi taniej. Z 2 kg
truskawek otrzymuję 3-4 słoiki po
dżemie - wychodzi porównywalnie do cen w sklepach, ale skład przyjaźniejszy.
,Organizator: vimari