Wykonanie
Wczorajsze zakupy w Ikei jak najbardziej udane! Uwielbiam ten sklep, mogłabym godzinami chodzić
między regałami, oglądać akcesoria kuchenne, wspaniale urządzone sypialnie i łazienki, wąchać świeczki zapachowe, przeglądać najnowszy katalog i czerpać z niego tysiące inspiracji. I chociaż nie kupiłam ani kokilek ani materiału, czyli tego co miałam w planach, to i tak nie wyszłam z pustymi rękoma. Właściwie to było do przewidzenia. Nowy kubek (chyba nigdy się im nie
oprę), słomki w pastelowych kolorach, papierowe talerzyki i kolorowe sztućce. Zakupy, niby tak niewiele, a jednak potrafią sprawić radość.Długo szukałam w głowie odpowiedniego pomysłu na wykorzystanie
białego sera, który zalegał w mojej lodówce. Miały być serniczki z patelni, miała być jakaś pasta do kanapek, była też wizja owsianki. Wszystko niby bardzo smaczne, ale czułam, że to nie jest do końca to, na co miałabym ochotę. Myślałam, myślałam, myślałam ... I nareszcie! Nie wiem, czym dokładnie było to spowodowane, może telewizyjną reklamą, która sprawiła, że nabrałam ochoty na pucharek z lodami? Tak, chyba tak. Pomyślałam, że zdrowe
lody na śniadanie sprawdziłyby się idealnie! I tak oto powstały.
Lody. Domowe. Zdrowe. Sernikowe. Jakie pyszne!



domowe "
lody" sernikowe z
kakaoPrzepis (jedna porcja):200g
sera białego chudego1
jajko (osobno
białko i
żółtko)1/3szkl
jogurtu naturalnego1 łyżka (płynnego)
miodu1 łyżka budyniu
śmietankowegoŻółtko jajka utrzeć z
miodem. Dodać
ser biały,
jogurt naturalny i
budyń śmietankowy. Zmiksować.
Białko jajka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z resztą składników. Przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalnika na minimum pięć/sześć godzin. Po wyjęciu zmiksować za pomocą blendera, na gładką masę. Przełożyć do pucharka i po wierzchu posypać gorzkim
kakao.Kochani! Przypominam o KONKURSIE ! Pierwsze przepisy już są, jednak wciąż czekam na kolejne!