Wykonanie
Czasem najprostsze połączenia okazują się prawdziwą poezją dla naszych kubków
smakowych. Już wiele
razy słyszałam opinie zachwalające jajecznicę w połączeniu z
serem żółtym. Myślałam: "jakie to proste, a jeszcze nigdy nie próbowałam!" - i w końcu postanowiłam ten pomysł zrealizować w swojej kuchni. Nie
myli się ten, kto twierdzi, że jajecznica w duecie z
serem żółtym to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Twierdzę tak również ja, twierdzą tak również moi domownicy! Spróbowałam jajecznicy z
serem żółtym i się rozpłynęłam, dosłownie rozpłynęłam! A później pomyślałam o wypasionej kanapce! Gdyby tak taką jajecznicę zamknąć
między dwiemia kromkami chleba? U mnie w domu to tata jest wielkim fanem tego typu kanapek, więc nie zastanawiałam sie długo - przygotowałam dla Niego takie! I co? Zajadał się ze smakiem, a po kanapkach zostały tylko okruszki.
Przepis (jedna kromka - składana):1 (małe)
jajko4 plasterki
sera żółtego2 kromki
chleba pszennego2 łyżeczki
masłasól,
pieprz (do smaku)Na patelni rozgrzać jedną łyżeczkę
masła. Dwa plasterki
sera żółtego pokroić w kostkę. W kubeczku roztrzepać
jajko z dodatkiem
soli i
pieprzu. Masę jajeczną wylać na rozgrzaną patelnię, smażyć jajecznicę na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do ścięcia się
żółtka i
białka. Dodać pokrojone plasterki
sera żółtego, trzymać na ogniu jeszcze przez chwilę, aż
ser sie rozpuści. Kromki
chleba posmarować resztką
masła, na jedną z nich nałożyć pozostałe plasterki
sera żółtego oraz jajecznicę, przykryć drugą kromką
chleba. Podawać.