Wykonanie
Uwielbiam warsztaty kulinarne! To wspaniała okazja do poznania nowych tajników kuchni, do spróbowania nowych smaków, do poznania nowych ludzi! Do tej
pory zawsze
brałam udział w warsztatach kulinarnych jako ich uczestnik. To ja słuchałam, podziwiałam, uczyłam się. Aż przyszedł czas na zamianę ról ... Właśnie dzisiaj zmierzę się pierwszy raz z warsztatami od strony prowadzącej. Jestem taka podekscytowana! Tymbardziej, że
będę miała wyjątkowych uczniów - gromadkę dzieci, które uwielbiają zabawy w kuchni! Mam nadzieję, że sprostam zadaniu! Warsztaty odbędą się w wyjątkowym miejscu - Domu Kultury Inspiro w Podłężu. To magiczne miejsce, naprawdę. Tam niemożliwe staje się możliwe, już od progu wita rodzinna atmosfera, śmiech dzieciaków i ich rodziców, to miejsce, w którym chce się być. Więcej na temat Inspiro możecie przeczytać na ich stronie internetowej . Wracając do samych warsztatów - będziemy robić
sałatkę owocową! W końcu kto nie lubi owoców? Szczególnie, że lato nas nimi rozpieszcza, jest w czym wybierać. Porcja owocowej sałatki to przecież bomba witaminowa, która świetnie wpływa na organizm i z powodzeniem może zastąpić słodki deser. Ostatnio zrobiłam taką
sałatkę owocową dla domowników, idealnie sprawdziła się w roli poobiedniego deseru.
Sałatkę podałam w
melonowych miseczkach, sami zobaczcie, jak świetnie to wygląda! Mam nadzieję, że dzieciaki będą równie mocno zachwycone, a zabawa z
owocami sprawi im duuuuużą radość. Trzymajcie kciuki!
Przepis (jedna porcja):1/2
melona cantaloupe1 (małe) jabłuszko1/2
nektarynki1/2
brzoskwini1 łyżeczka
soku z cytrynyZ połówki
melona wydrążyć miąższ - tak, aby powstała miseczka. Miąższ pokroić w kosteczkę. Wszystkie
owoce umyć,
jabłko obrać i wydrążyć nasienie, z
nektarynki i
brzoskwini wydrążyć pestkę.
Owoce pokroić w kosteczkę, wszystkie ze sobą wymieszać, skropić
sokiem z cytryny i przełożyć do melonowej miseczki. Podawać.