Wykonanie
Pamiętacie chlebek z
kaszy manny? W moim domu zrobił ogromną furorę! Wszystkim tak bardzo zasmakował, że cały bochenek zniknął w ciągu jednego dnia. Pomyślałam, że skoro
kasza manna tak świetnie się sprawdziła to może podobnie będzie z
kaszką ... Kukurydzianą? I tak właśnie zrodził się w mojej głowie pomysł na te bułeczki. Żółte. Podwójnie! Bo żółta
kaszka kukurydziana i żółty ...
Ser! Bułeczki wyszły obłędne! Mają chrupki wierzch, miękki, ciągnący się,
serowy środek. Chyba każdy już ma ochotę, prawda?




KUKURYDZIANE BUŁECZKI Z
SEREM ŻÓŁTYM/Przygotowane w Speedcook'u/Przepis (9 bułeczek):370g
kaszki kukurydzianej130g
mąki razowej żytniej2 łyżki
oleju z
orzechów arachidowych150g
sera żółtego (w kostce)2 łyżeczki
soli300g letniej
wody15g świeżych
drożdżySer żółty zetrzeć na grubej tarce.
Kaszkę kukurydzianą,
mąkę,
sól,
drożdże,
wodę,
olej oraz
starty ser umieścić w naczyniu miksującym. Obroty nastawić na 10C, czas na 2 minuty. Włączyć Speedcook'a, wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Ciasto wyłożyć na stolnicę (obsypaną
mąką) i zagniatać jeszcze przez kilka minut, aż będzie zwarte (ciasto może być nieco wilgotne). Uformować kulę z ciasta, umieścić w misce, przykryć, odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie czasu ciasto wyłożyć z miski i uderzyć nim kilka
razy o stolnicę, aby usunąć powietrze. Delikatnie zagnieść je jeszcze przez kilka sekund, formować kulki. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (opcja grzania piekarnika: góra i dół), w środku powinna być już blacha, aby również się nagrzała. Na nagrzaną przełożyć uformowane z ciasta kulki. Włożyć blachę do piekarnika i piec 40 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, bułeczki zostawić w środku, aż tam ostygną.