Wykonanie
Czas pędzi, jak szalony, a ja próbuję za tym wszystkim nadążyć. Doba ma za mało godzin, ale nie poddaję się, próbuję wszystko w niej pomieścić. Spełniam marzenia, nierzeczywiste staje się rzeczywiste, krok po kroku, do przodu, z uśmiechem, który nie schodzi z twarzy, nawet wieczorem, gdy w końcu mam chwilę dla siebie, zmęczenie próbuje mi o sobie przypomnieć. Wszystko jest pięknie, tylko ta pogoda! Deszczowa, jesienna jakaś, a przecież lipiec w kalendarzu. Na przekór atmosferycznym warunkom, śniadanie letnie.
Owoce rozpieszczają moje podniebienie, nareszcie pojawiły się pierwsze
borówki. A może jagody? Jak to jest u Was? Bez względu na to, zróbcie z nimi granolę! Z fioletowymi kuleczkami, z chrupiącymi
migdałami. I nawet kicia mruczy, że dobre!
/Przygotowana w Speedcook'u/500g
płatków owsianych Halina70g
migdałów100ml
miodu100g
borówekPiekarnik nastawić na 180 sotpni (opcja grzania: termoobieg).
Migdały umieścić w naczyniu miksującym. Włączyć: obroty 6, czas 15 sekund. Po tym czasie do naczynia dosypać
płatki owsiane i
miód. Ponownie włączyć: obroty 4, czas 30 sekund. Zawartość naczynia przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Piec 30-40 minut, co jakiś czas mieszając. Gotową granolę wyjąć, przestudzić. Dodać
borówki, delikatnie wymieszać. Przechowywać w puszce/słoiku. Podawać z ulubionymi dodatkami.