ßßß Cookit - przepis na Faworki domowe- przepis z kuchni staropolskiej

Faworki domowe- przepis z kuchni staropolskiej

nazwa

Wykonanie

Od dłuższego czasu zabierałyśmy się z mamą do ich usmażenie (konkretnie od 2 lat), ale zawsze na pierwszym miejscu były pączki. Tym razem postanowiłyśmy zmienić, chociaż trochę tradycję i oprócz pączków zafundować jeszcze chrusty . Oczywiście, największymi miłośniczkami tych leciutkich, kruchych i mocno upudrowanych słodkości jesteśmy my, ale raz na jakiś czas nikomu to nie zaszkodzi :) Jeśli macie czas, ochotę i chcecie się zabawić wspólnie z domownikami, to polecam zawijanie i smażenie faworków :)
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
4 jajka
8 dag masła roślinnego
kieliszek rumu
2 kopiaste łyżki cukru pudru
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
smalec do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Na stolnice wysypujemy suche składniki. Robimy dołeczek- wbijamy jajka, dodajemy masło, śmietanę, rum - całość siekamy nożem i po chwili zagniatamy do uzyskania jednolitej, sprężystej masy. Kształtujemy kulę.
Ciasto dzielimy na około 4-5 części i z każdej rozwałkowujemy okrągły placek o dowolnej grubości.
Kroimy podłużne pasy, dzielimy na mniejsze odcinki, nacinamy środek i przewijamy.
Smażymy w gorącym smalcu z obu stron (około 2 minuty na jedną stronę).
Zarumienione wykładamy łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym/ warstwą bibuły.
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem!
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2014/02/faworki-domowe-przepis-z-kuchni.html