Wykonanie

Kochani, dzisiaj mam dla Was typowo jesienny wpis. Po pierwsze jest to propozycja
śniadaniowe, a więc coś co może rozgrzać, dodać energii na najbliższe godziny. Od jakiegoś czasu szaleję na punkcie omletów i przez ostatni tydzień próbowałam znaleźć swój ideał pod względem konsystencji ciasta, a także
brałam pod uwagę smak i ewentualne dodatki. Jest to mój bazowy przepis (wystarczy pominąć puree i
cynamon). Zazwyczaj wybieram słodkie śniadania, ponieważ
mogę wykorzystać
cynamon i jednak jestem łasuchem, więc słodkie zawsze jest na pierwszym miejscu :> Śniadanie zaliczam do jesiennych, ponieważ towarzyszy mu
dynia, a ta kojarzyć się może wyłącznie z tą
porą roku. Uważam, że taki omlet w towarzystwie takich dodatków syci na dłużej i pobudza metabolizm do pracy od początku dnia!Składniki:2
jajka1 łyżka puree
dyniowego1½ łyżki
mąki ryżowej1 łyżka
siemienia lnianego1 łyżka
otrębów owsianychszczypta
cynamonuolej/masłoPrzygotowanie:
Jajka rozkłócamy w miseczce np za pomocą blendera i dodajemy puree. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy za pomocą łyżki. Odstawiamy na około 10 minut.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, a następnie wylewamy masę jajeczną. Omlet smażymy z obu stron przez około 2-3 minuty pod przykryciem na wolnym ogniu.Gotowy przekładamy na talerz i podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie:
serek naturalny,
miód,
owoce goji i
orzechy nerkowca :)Smacznego!
