ßßß Cookit - przepis na Chrupiące ciasteczka z dyniowym purée.

Chrupiące ciasteczka z dyniowym purée.

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na te małe i kruche cudeńka, które podbiły serca moich bliskich, więc wypiek pewnie jeszcze powtórzę :) Pomysł zrodził się z ogromnej ilości przetworów dyniowego purée, które znajdują się w naszej spiżarni i nie wiedziałam co tak dokładnie mogę z nim zrobić, a później to już zupełnie o nim zapomniałam. Na szczęście mama przyniosła parę słoiczków, więc spodziewajcie się teraz dyniowego szaleństwa :>
Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki
szczypta soli
250g miękkiego masła
1/3 szklanki cukru
1 żółtko
8 łyżek puree dyniowego
Przygotowanie:
W misce utrzeć mikserem puszystą masę z masła, cukru i żółtka. Stopniowo dodajemy mąkę, sól i purée. Jeśli składniki się połączą, wyłączamy mikser i wyrabiamy ręcznie. Ciasto nie może być zbyt 'mokre'.
Wkładamy na 30 min do lodówki.
Wykładamy blachy do pieczenia papierem. Wyjmujemy ciasto i formujemy z niegomalutkie kuleczki, a następnie obtaczamy w sezamie/migdałach/posiekanych orzechach i przekładamy na blachę.
Ciasteczka pieczemy przez 25-30 min w temperaturze 180 stopni.
Wyjmujemy i studzimy na kratce. Można oprószyć cukrem pudrem :)
Smacznego!
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/04/chrupiace-ciasteczka-z-dyniowym-puree.html