Wykonanie
Doskonale spełnia rolę eleganckiej miseczki ,w której można podać dowolną
sałatkę, ale bardziej od święta niż na co dzień .Miseczkę z
sera parmezan przygotowuje się bardzo szybko i nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy.Wystarczy przygotować tylko odpowiednią ilość prawdziwego ,dobrego
sera Parmigiano Reggiano lub
Grana Padano i teflonową patelnię.Na 4 koszyczki potrzebuję ok.150 g
startego sera. Oczywiście wszystko zależy od wielkości i struktury naszych koszyczków .
Są dwie metody przygotowania koszyków. W jednej z nich należy narysować na papierze do pieczenia okręgi/ok.15 cm/ ,które wypełniamy cienką warstwą
sera i wstawić do piekarnika na ok.3 min, temp 180 st/uważać by nie przypalić boków/. Stopiony
ser przekłada się przy pomocy drewnianej
łopatki na miseczkę lub szklaneczkę przewróconą do góry dnem formując odpowiedni kształt koszyka.
Ser stygnie bardzo szybko, a koszyczek twardnieje.Druga wersja ,z której właśnie korzystam, to metoda patelniowa. Na rozgrzaną patelnię teflonową należy równomiernie rozłożyć cienką warstwę
startego sera formując okrąg.Moje wyszły trochę dziurawe,bo nałożyłam za mało
sera.Kiedy
ser stopi się i lekko zarumieni należy podważyć brzegi/robię to wykałaczką/i przy pomocy
łopatki nałożyć na dowolną formę-szklanka,miseczka,słoiczek/jak wyżej/Przy formowaniu odpowiedniego kształtu pomagam sobie papierem do pieczenia, przytrzymując chwilę gorący
ser do momentu przybrania formy i lekkiego przestudzenia. Zimne koszyki są gotowe do napełniania.
Sałatka nie może jednak być zbyt płynna ,bo miseczka nie jest szczelna i sosik może nam wypłynąć. Stopiony
ser zmienia swój smak ,ale i tak można go schrupać/ jeśli lubimy parmezan/ lub dodać do innej potrawy.