Wykonanie

Takie
wafle to ekspresowy, tani i łatwy deser. Gotowy
andrut łatwo się kroi i jest bardzo podzielny. Maluchy go uwielbiają, więc nie może go zabraknąć na dziecięcych urodzinach. Warstwy możemy zrobić w dowolnych kolorach, wystarczy tylko zamienić kolory
galaretek. Małe rączki same po nie sięgają, dorośli zresztą też.Składniki:5 dużych kwadratowych
wafli na masę różową:2
galaretki malinowe150 g
masła3/4 szklanki
cukru1 szklanka gęstej
śmietany 18% na masę żółtą:2
galaretki cytrynowe150 g
masła3/4 szklanki
cukru1 szklanka gęstej
śmietany 18%W osobnych rondelkach umieścić
masło i
cukier, zagotować. Dodać
śmietanę i mieszać aż masa będzie jednolita. Zdjąć z ognia i do każdego garnka wsypać
galaretki. Mieszać aż
galaretka się rozpuści, odstawić. Jeden arkusz
wafla umieścić na folii aluminiowej, zostawiając z każdej strony spory margines. Najlepiej folię podnieść do góry i po bokach obłożyć czymś ciężkim (np. kartonami
mleka), wtedy masy nie będą wypływały na boki. Kiedy masy
galaretkowe zaczną tężeć, każdą podzielić na połowę i wylewać na zmianę przekładając
waflami. Na ostatnią warstwę założyć boki z folii i całość obciążyć czymś ciężkim, np. książką. Odczekać aż masa stężeje. Można umieścić w lodówce..