Wykonanie
Bardzo smaczne ciasto, bez pieczenia na bazie
kaszy manny. A więc zdrowsza wersja
słodyczy dla każdego. To akurat ciasto zrobiłam dla mojego małego łobuza z okazji dnia dziecka.
Młody uwielbia wszystkie słodkości a dla mnie to przyjemność patrzeć jak zajada a nie gada he he
Składniki:100 gr
masła1 litr
mleka3/4 szklanki
cukru1 szklanka
kaszy manny5 łyżek
kakaoherbatniki (ja potrzebowałam 48 sztuk-wszystko zależy od wielkości blaszki)
Masło,
mleko,
cukier i
kakao – włożyć do rondelka. Zagotować na małym ogniu cały czas mieszając następnie bardzo powoli dodawać
kaszkę i gotować do czasu aż zgęstnieje (kilka minut).Na blaszkę wyłożoną folią spożywczą, położyć warstwę
herbatników i wylać porcję masy. Tak aż do wyczerpania składników. Na samym wierzchu muszą być
herbatniki.Składniki na polewę:1 łyżka
masła4 łyżki
cukru3 łyżki
kakao2 łyżki
śmietany słodkiejDo rondelka wkładamy
cukier,
masło i
kakao chwilę gotujemy następnie podlewamy wszystko
śmietaną w razie potrzeby można zwiększyć ilość
śmietany. Dokładnie wymieszać kiedy
cukier się dokładnie roztopi to polewa jest gotowa.Nasze ciasto polać dokładnie polewą i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.