Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na przepyszny deser
lodowy z
truskawkami posypany
ciasteczkami kakaowymi. Idealny dla dzieci i dorosłych na upalne dni . Chłodzi, orzeźwia , poprawia nastrój po prostu"niebo w gębie ".

składniki na formę keksową deseru
2 szklanki
śmietany 30 %
puszka
mleka skondensowanego słodzonego
40 dag
truskawek10
ciastek kakaowychprzepis
Do miski wlewamy
śmietanę i ubijamy ale nie na sztywno tylko tak, żeby miała lejącą konsystencję.
W trakcie ubijania wlewamy cienkim strumieniem
mleko skondensowane, a na koniec wrzucamy umyte i osuszone
truskawki, chwilę miksujemy,
truskawki nie muszą być całkiem rozdrobnione.
Formę na keks wykładamy folią aluminiową tak, żeby wystawała pod formę około 5 cm i wlewamy do niej masę
truskawkową.
Ciastka kakaowe rozgniatamy i posypujemy nimi wierzch masy truskawkowej.
Tak przygotowany deser owijamy folią wystającą z formy i wkładamy do zamrażalnika na około 8 godzin.