Wykonanie
Najlepsze domowe
lody, bez użycia maszynki i dodatku
jajek. Orzeźwiające, pyszne i bardzo proste do zrobienia, można je przygotować ze swoich ulubionych
owoców sezonowych. To doskonały deser dla dużych i małych na upalne dni, który błyskawicznie znika z pucharków.
składniki na około 1 litr
lodów1 szklanka
mleka zwykłego1 szklanka
mleka w proszku ( nie granulowane )1 szklanka
śmietanki 30 %1 szklanka
jagód1/2 szklanki
cukruprzepisUmyte i osuszone
jagody przekładamy na płaski talerz i rozgniatamy widelcem.Do miski wlewamy zimne
mleko, wsypujemy
mleko w proszku i całość dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy
cukier i jeszcze chwilę wszystko miksujemy.W drugiej misce ubijamy
śmietanę kremówkę ale nie na sztywno i łączymy z masą
mleczną.
Lody przelewamy do dwóch pojemników. Do jednej części masy wrzucamy
jagody i całość miksujemy. Drugą część
lodów pozostawiamy o smaku
śmietankowym.Tak przygotowane
lody wstawiamy do zamrażalnika najlepiej na noc w trakcie mrożenia jeszcze trzykrotnie je miksujemy.