Wykonanie
Wiem, wiem - to ciasto już było. Wybaczcie, nie mogłam się powstrzymać. Masa jest tak doskonała, że nie mogłam Wam jej nie pokazać.
Biszkoptowe igloo jest nadal numerem jeden jeśli chodzi o deserowe menu. Uwielbiam to ciasto nie tylko za smak, ale także za milion pomysłów, jakie można włożyć do środka. Robiłam je już po raz n-ty i ciągle mi się nie nudzi. Wspólnym wnioskiem po wielu wersjach tego niezwykłego ciasta jest to, że najlepiej smakuje z dodatkiem
serka homogenizowanego. Masa staje się wówczas bardzo delikatna, wręcz rozpływająca się w ustach. Dziś orzeźwiająca wersja - niebieska, z
ananasem. Przepyszna!
Składniki na ciasto - jak w przepisie podstawowym .Składniki na masę:- 1
galaretka niebieska wieloowocowa,- 2
serki homogenizowane (po 150 g),- 1 łyżeczka
żelatyny,- 1 puszka
ananasów,- dodatkowo: kolorowe
pisaki cukrowe do dekoracji.Ciasto przygotowujemy zgodnie z przepisem. W trakcie studzenia
biszkoptu rozpoczynamy przygotowanie masy:
galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzącej
wody. Dodajemy łyżeczkę
żelatyny, dokładnie mieszamy - do całkowitego rozpuszczenia.
Galaretkę studzimy. Kiedy będzie zimna, dodajemy
serki homogenizowane i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę
ananasy (połowę - a drugą połowę układamy na cieście - także pokrojone w drobną kosteczkę). Masę wkładamy do lodówki lub na chwilę do zamrażarki, by szybciej zastygła. Wylewamy na ciasto dopiero wtedy, gdy prawie już zastygnie. Gotowe ciasto zostawiamy w lodówce na 2-3 godziny. Po tym czasie przykładamy deskę do keksówki i ostrożnie przewracamy do góry nogami. Delikatnie zrywamy papier. Jeśli masy jest za mało, boki ciasta można uciąć i ułożyć jako "podłogę". Dekorujemy kolorowymi pisakami. Smacznego!