ßßß Cookit - przepis na Niebieska masa ananasowa. Wspaniale orzeźwiająca!

Niebieska masa ananasowa. Wspaniale orzeźwiająca!

nazwa

Wykonanie

Wiem, wiem - to ciasto już było. Wybaczcie, nie mogłam się powstrzymać. Masa jest tak doskonała, że nie mogłam Wam jej nie pokazać. Biszkoptowe igloo jest nadal numerem jeden jeśli chodzi o deserowe menu. Uwielbiam to ciasto nie tylko za smak, ale także za milion pomysłów, jakie można włożyć do środka. Robiłam je już po raz n-ty i ciągle mi się nie nudzi. Wspólnym wnioskiem po wielu wersjach tego niezwykłego ciasta jest to, że najlepiej smakuje z dodatkiem serka homogenizowanego. Masa staje się wówczas bardzo delikatna, wręcz rozpływająca się w ustach. Dziś orzeźwiająca wersja - niebieska, z ananasem. Przepyszna!
Składniki na ciasto - jak w przepisie podstawowym .
Składniki na masę:
- 1 galaretka niebieska wieloowocowa,
- 2 serki homogenizowane (po 150 g),
- 1 łyżeczka żelatyny,
- 1 puszka ananasów,
- dodatkowo: kolorowe pisaki cukrowe do dekoracji.
Ciasto przygotowujemy zgodnie z przepisem. W trakcie studzenia biszkoptu rozpoczynamy przygotowanie masy: galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzącej wody. Dodajemy łyżeczkę żelatyny, dokładnie mieszamy - do całkowitego rozpuszczenia. Galaretkę studzimy. Kiedy będzie zimna, dodajemy serki homogenizowane i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę ananasy (połowę - a drugą połowę układamy na cieście - także pokrojone w drobną kosteczkę). Masę wkładamy do lodówki lub na chwilę do zamrażarki, by szybciej zastygła. Wylewamy na ciasto dopiero wtedy, gdy prawie już zastygnie. Gotowe ciasto zostawiamy w lodówce na 2-3 godziny. Po tym czasie przykładamy deskę do keksówki i ostrożnie przewracamy do góry nogami. Delikatnie zrywamy papier. Jeśli masy jest za mało, boki ciasta można uciąć i ułożyć jako "podłogę". Dekorujemy kolorowymi pisakami. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/07/niebieska-masa-ananasowa-wspaniale.html