ßßß Cookit - przepis na Biała Pavlova - beza doskonała!

Biała Pavlova - beza doskonała!

nazwa

Wykonanie

Miałam ją w planach od dawna, ale nigdy nie było odpowiedniej okazji i ciągle pojawiały się nowe wymówki. Bo nie mam białek, bo nie mam czasu, bo nie mam śmietany. I tak w kółko. Aż w końcu zaszła potrzeba na ciasto na szybko (myślę tu bardziej o przygotowaniu, bo pieczenie niestety jest długie) i traf chciał, że zostało 5 białek po pierniczkach . Pavlova znalazła się w mojej czołówce najlepszych deserów. Jest doskonale krucha na zewnątrz, mięciutka w środku, a dodatek bitej śmietany i malin powala na kolana. Spodziewajcie się różnych jej wersji na blogu - totalnie zakochałam się w bezie! Przepis znaleziony na Moich Wypiekach .
Składniki:
- 6 białek,
- szczypta soli,
- 300 g drobnego cukru,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- dodatkowo: 500 ml śmietany, 2 fixy do ubijania śmietany, odrobina cukru z wanilią, maliny (lub inne owoce).
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukru, a następnie ocet i mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg* o średnicy 22-23 cm (można posłużyć się matą silikonową - na niej są narysowane okręgi z miarką). Wykładamy bezę na odrysowane koło, wyrównujemy (będzie dość wysoka). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy ok. 1 h 20 minut. Po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik i zostawiamy bezę do całkowitego wystudzenia.
Bezę układamy do góry dnem na paterze, zrywamy papier. Wykładamy ubitą śmietanę (w oryginalnym przepisie zaleca się ubicie śmietany bez cukru, ja dodałam dosłownie odrobinę dla przełamania zapachu śmietany). Na śmietanie układamy owoce (u mnie maliny, rozmrożone). Smacznego**!
* w celu narysowania okręgu można posłużyć się dnem od tortownicy - przyłożyć do papieru do pieczenia, odrysować długopisem/ołówkiem i formować bezę;
** następnego dnia beza pod wpływem śmietany robi się mniej krucha (bezpośrednio pod śmietaną), ale wciąż smakuje fantastycznie ;). Jeśli chcecie upiec bezę dzień wcześniej, można to zrobić, a śmietanę i owoce wyłożyć tuż przed podaniem (lub pół godziny wcześniej).
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/12/biaa-pavlova-beza-doskonaa.html