ßßß
Składniki:- brzoskwinie (im bardziej dojrzałe, tym lepiej) - ilość dowolna,- cukier zwykły + miętowy - proporcje do smaku.Brzoskwinie myjemy, pozbawiamy pestek, obieramy delikatnie ze skórki. Jeśli będą dojrzałe, zrobimy to bardzo szybko. Umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem zwykłym (jego ilość jest zależna od ilości brzoskwiń; początkowo można wsypać małą garść, potem dosładzać cukrem miętowym), włączamy gaz. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem do momentu puszczenia soku i rozpadu owoców (ok. 15-20 min.). Po tym czasie dodajemy cukier miętowy (do smaku; brzoskwinie powinny być słodkie, nawet bardzo). Gotujemy jeszcze chwilę. Gotową konfiturę umieszczamy w przygotowanych słoikach, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Oczywiście można pasteryzować - ja ten krok pominęłam. Smacznego!