ßßß Cookit - przepis na Zapiekane muszle z mięsem z rosołu

Zapiekane muszle z mięsem z rosołu

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsze danie nie należy do pięknych, albo moje oko niezbyt dobrze uchwyciło jego duszę. Wybaczcie, dopadł mnie jakiś wirus i zupełnie nie mam siły na dłuższe sesje. Przez chwilę wahałam się, czy w ogóle przepis zamieścić, ale stwierdziłam, że może akurat będziecie szukali fajnego pomysłu na wykorzystanie mięsa z rosołu. Mówiąc krótko: zdecydowanie warto spróbować :)
Składniki:
- makaron muszle ugotowany al dente,
- mięso+warzywa z rosołu,
- sos pomidorowy,
- 4 duże pieczarki,
- 1/2 puszki groszku konserwowego (opcjonalnie),
- ser żółty,
- sól, pieprz.
Muszle gotujemy al dente. Mięso i warzywa można drobniutko pokroić lub użyć maszynki do mielenia. Masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, na koniec dodajemy umyte i starte na tarce pieczarki oraz groszek (odsączony), mieszamy. Muszle napełniamy farszem. Dno naczynia smarujemy 1/2 sosu pomidorowego (przygotowanego wg przepisu), układamy muszle wypełnione farszem (jedna obok drugiej, dość ścisło). Całość polewamy resztą sosu i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy ok. 20-30 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W trakcie pieczenia zaglądamy - jeśli muszle będą miękkie, a całość zapieczona, można wyjąć. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/08/zapiekane-muszle-z-miesem-z-rosou.html