Wykonanie
Dzisiejsze danie nie należy do pięknych, albo moje oko niezbyt dobrze uchwyciło jego duszę. Wybaczcie, dopadł mnie jakiś wirus i zupełnie nie mam siły na dłuższe sesje. Przez chwilę wahałam się, czy w ogóle przepis zamieścić, ale stwierdziłam, że może akurat będziecie szukali fajnego pomysłu na wykorzystanie
mięsa z rosołu. Mówiąc krótko: zdecydowanie warto spróbować :)
Składniki:-
makaron muszle ugotowany al dente,- mięso+warzywa z rosołu,-
sos pomidorowy,- 4 duże
pieczarki,- 1/2 puszki
groszku konserwowego (opcjonalnie),-
ser żółty,-
sól,
pieprz.Muszle gotujemy al dente.
Mięso i warzywa można drobniutko pokroić lub użyć maszynki do mielenia. Masę doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, na koniec dodajemy umyte i starte na tarce
pieczarki oraz
groszek (odsączony), mieszamy. Muszle napełniamy farszem. Dno naczynia smarujemy 1/2
sosu pomidorowego (przygotowanego wg przepisu), układamy muszle wypełnione farszem (jedna obok drugiej, dość ścisło). Całość polewamy resztą sosu i posypujemy startym
żółtym serem. Zapiekamy ok. 20-30 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W trakcie pieczenia zaglądamy - jeśli muszle będą miękkie, a całość zapieczona, można wyjąć. Smacznego!