ßßß
Składniki:- świeża papryka czerwona - dowolna ilość (ja użyłam 3 strąki, przyprawy wyszło sporo),- ewentualnie papryczka chili (jedna lub więcej, w zależności od planowanej ostrości).Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd, kroimy na ok. 6 mm paski o takiej samej długości. Suszymy w temperaturze ok. 50 stopni przez 14 godzin - w specjalnej suszarce lub piekarniku. Jeśli macie specjalną suszarkę, należy zajrzeć do instrukcji i dostosować do niej czas i temperaturę suszenia. Długość suszenia zależy także od rodzaju papryki - jeśli jest gruba i soczysta, może potrwać nawet dłużej. Należy sprawdzać na bieżąco. Po ususzeniu, gdy będzie całkowicie gotowa, należy zmiksować w blenderze na pożądaną konsystencję. Można posłużyć się także moździerzem (moja papryka widoczna na zdjęciu przybrała formę płatków, lecz częściowo utarłam ją także w moździerzu na pył). Gdy uzyskamy przyprawę, dla pewności możemy ją umieścić w pojemniku z suchym ryżem - by 'wyciągnął' ewentualną wilgoć z papryki. Jeżeli chcemy uzyskać paprykę ostrą, należy ususzyć ją razem papryczką chili, a następnie zmiksować razem. Smacznego!