ßßß Cookit - przepis na Domowa papryka w proszku (przyprawa)

Domowa papryka w proszku (przyprawa)

nazwa

Wykonanie

Domowy wyrób wszelkiego rodzaju potraw, przetworów, napojów, przypraw, wędlin, itp. jest przeze mnie szczególnie uwielbiany. Wówczas mam poczucie, że jeszcze staranniej dbam o nasze zdrowie, co w dzisiejszych czasach jest szczególnie ważne. Zabierając się za domową przyprawę zastanawiałam się, czy jest to opłacalne (pod względem kosztów), i prawdę mówiąc nie mam pojęcia. Chociaż biorąc pod uwagę fakt, że z trzech papryk wyszło mi naprawdę duuuużo przyprawy - chyba się opłaca. Na pewno zdrowotnie i na pewno teraz, kiedy papryka jest najlepsza i najtańsza. Do przepisu nie ma źródła, ani inspiracji - pomysł chodził za mną od dawna, kierowałam się intuicją i po części instrukcją do mojej suszarki :)
Składniki:
- świeża papryka czerwona - dowolna ilość (ja użyłam 3 strąki, przyprawy wyszło sporo),
- ewentualnie papryczka chili (jedna lub więcej, w zależności od planowanej ostrości).
Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd, kroimy na ok. 6 mm paski o takiej samej długości. Suszymy w temperaturze ok. 50 stopni przez 14 godzin - w specjalnej suszarce lub piekarniku. Jeśli macie specjalną suszarkę, należy zajrzeć do instrukcji i dostosować do niej czas i temperaturę suszenia. Długość suszenia zależy także od rodzaju papryki - jeśli jest gruba i soczysta, może potrwać nawet dłużej. Należy sprawdzać na bieżąco. Po ususzeniu, gdy będzie całkowicie gotowa, należy zmiksować w blenderze na pożądaną konsystencję. Można posłużyć się także moździerzem (moja papryka widoczna na zdjęciu przybrała formę płatków, lecz częściowo utarłam ją także w moździerzu na pył). Gdy uzyskamy przyprawę, dla pewności możemy ją umieścić w pojemniku z suchym ryżem - by 'wyciągnął' ewentualną wilgoć z papryki. Jeżeli chcemy uzyskać paprykę ostrą, należy ususzyć ją razem papryczką chili, a następnie zmiksować razem. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/10/domowa-papryka-w-proszku-przyprawa.html