Wykonanie
Na około 34 rożki:180 g
fety 12 %200 g chudego
twarogu3 łyżki posiekanej
natki pietruszki2
jajaświeżo mielony
pieprz kolorowy1 opakowanie
ciasta filo (7 płatów)100 ml
oliwy z oliwekJajka ubijamy, dodajemy pokruszoną
fetę i
twaróg - składniki mieszamy rozgniatając je widelcem. Dodajemy posiekaną
natkę pietruszki i
pieprz.
Ciasto filo kroimy wzdłuż na paski szerokości około 10 cm. (Pracujemy na jednym pasku pozostawiając resztę pod przykryciem aby nie wyschły) Jeden pasek smarujemy
oliwą z oliwek następnie w lewym dolnym
rogu układamy czubatą łyżeczkę
sera. Składamy ciasto w trójkąt i kontynuujemy składanie, tak aby powstał ładny trójkąt - przez cały pasek. Powstały rożek smarujemy
oliwą z oliwek i układamy na blasze wyłożonej papierem.Czynność powtarzamy do wyczerpania farszu i ciasta.Rożki pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 190 stopni.Podajemy na ciepło z ulubionym
miksem sałat. Równie dobrze smakują na zimno - świetnie nadają się na drugie śniadanie do pracy.SMACZNEGO :-)