Wykonanie
Niedawno wypatrzyłam przepis na domowe
Monte tu i zapisałam do wypróbowania. Jak dla mnie smakuje jak deser
czekoladowy z koroną jak ten . Ale jest naprawdę dobry i mniej kaloryczny niż ze sklepu.

500ml
mleka2 łyżki
cukru2 łyżki
mleka w proszku1 łyżeczka
żelatyny2 łyżki
serka homogenizowanego waniliowego1 łyżka
kakaoMleko wraz z
cukrem i
mlekiem w proszku zagrzać, ale nie gotować. Dodać
żelatynę i dobrze wymieszać. Trochę ciepłego
mleka wymieszać z
serkiem i dodać do reszty
mleka (żeby się nie zważyło). Całość podzielić na 2 części. Do jednej dodać łyżkę
kakao.Nalać 1 warstwę do szklanki, wstawić do lodówki, jak lekko stężeje nalać drugą warstwę i ponownie wstawić do lodówki.Konsystencja jest galaretkowata, nie zsiada się. Jeśli ktoś chce
mieć sztywny deser radzę dodać więcej
żelatyny.
