Wykonanie
Sprawdzony przepis na
ciastka z
białym serem i
jabłkami zwanymi usteczkami. Przepis bardzo prosty i łatwy do zapamiętania, pochodzi ze starego zeszytu mamy. Na drugi dzień ciasto nawilgnie od
jabłek i są jeszcze lepsze, o ile przetrwają do następnego dnia:)
250g
mąki250g
masła lub
margaryny250g
sera białego (
twarogu)2 łyżki
cukru waniliowegokilka
jabłekZ podanych składników zagnieść ciasto.
Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki. Wstawić do zamrażarki na ok. 15 minut i rozwałkować na ok 1-2cm. Wycinać szklanką koła. Układać ćwiatki
jabłek i składać na pół. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 20-25 minut do lekkiego zarumienienia. Posypać
cukrem pudrem.