Wykonanie

Bardzo smaczne, domowe
mleko roślinne. Użyłam gotowych mielonych
migdałów. Można pominąć
płatki owsiane i zrobić
mleko tylko z
migdałów (wówczas używamy chłodną
wodę).100 g mielonych
migdałów bez skóry50 g
płatków owsianych górskich50 g domowego
cukru waniliowego(lub innego środka słodzącego)1 litr
wodyWlać 1/2 l. gorącej
wody (ok.80'C) do naczynia. Włożyć wkład filtrujący, wsypać
płatki owsiane oraz dodać środek słodzący.Pozostawić na 10 minut. Po tym czasie wlać 1/2 l. zimnej
wody i dodać mielone
migdały.Blenderem zmiksować składniki, podnieść wkład filtrujący i przy pomocy tłuczka wycisnąć z pulpy
mleko.
Mleko przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku. Przed spożyciem
mleko zamieszać.
Mleko przygotowałam przy pomocy urządzenia Chufamix, ale oczywiście można przygotować je standardowo, przy użyciu garnka i sitka.