ßßß Cookit - przepis na Mleko migdałowo - owsiane

Mleko migdałowo - owsiane

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczne, domowe mleko roślinne. Użyłam gotowych mielonych migdałów. Można pominąć płatki owsiane i zrobić mleko tylko z migdałów (wówczas używamy chłodną wodę).
100 g mielonych migdałów bez skóry
50 g płatków owsianych górskich
50 g domowego cukru waniliowego(lub innego środka słodzącego)
1 litr wody
Wlać 1/2 l. gorącej wody (ok.80'C) do naczynia. Włożyć wkład filtrujący, wsypać płatki owsiane oraz dodać środek słodzący.
Pozostawić na 10 minut. Po tym czasie wlać 1/2 l. zimnej wody i dodać mielone migdały.
Blenderem zmiksować składniki, podnieść wkład filtrujący i przy pomocy tłuczka wycisnąć z pulpy mleko.
Mleko przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku. Przed spożyciem mleko zamieszać.
Mleko przygotowałam przy pomocy urządzenia Chufamix, ale oczywiście można przygotować je standardowo, przy użyciu garnka i sitka.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/08/mleko-migdaowo-owsiane.html