Wykonanie
Mleko sezamowe t o ś wietne źródło łatwo przyswajalnego wapnia. W 100 g ziaren
sezamu znajduje się aż 1160 mg wapnia, a także witaminy z grupy A, E i B, magnez, żelazo, fosf o r, cynk - d latego też p ozostał ej po
mleku pulp y nie wyrzucajcie, a koniecznie wykorzystajcie, n p. do owsianki lub pralinek .
Mleko s zczególnie polecam osobom, które nie mogą lub nie chcą spożywać
mleka krow iego. Zrobicie je w kilk a minut .Je śli masz czas, z iarna
sezamu mo żesz namoczyć wcześniej przez kilka godzin w zimnej wodzie (ja nie namaczałam).1,5-2 szklanki ciepłej
wody0,5 szklanki
sezamu (ok. 80g)1 łyżka domowego
cukru waniliowego(lub dowolnego słodzi d ła)szczyp ta
soliDo blendera wsyp
sezam, zal ej ciepł ą
wodą i do da j
cukier oraz szczyptę
soli.Do kładnie zmiks uj w bl enderze, a n astępnie odcedź na si cie .Przechow uj w lodówce. Przed użyciem zamiesza j.