ßßß Cookit - przepis na Warsztaty kulinarne Winiary w Serocku

Warsztaty kulinarne Winiary w Serocku

nazwa

Wykonanie

W pierwszy weekend sierpnia w restauracji Złoty Lin w Serocku, odbyły się warsztaty kulinarne Przyjaciół Winiary. Po raz pierwszy uczestniczyłam w warsztatach z noclegiem, co okazało się ciekawą formą: zapewniło wspólne rozmowy do późna i bliższe poznanie się pasjonatów gotowania z różnych blogów.
Następnego dnia, tuż po śniadaniu, w restauracji na świeżym powietrzu, rozpoczęły się warsztaty.
Na początek przedstawiciele Winiary przywitali nas i przedstawili plan warsztatów. N astępnie wysłuchaliśmy pani dietetyk i przedstawicielki firmy Indykpol, które opowiadały na temat mięsa indyczego i jego właściwości oraz zapoznały nas z nowymi produktami bez konserwantów.
Następnie podzielono nas na trzy grupy (w skład naszej weszli: Paula, Jacek, ja i Michał). Każda z grup miała za zadanie przygotować dowolne danie na grilla z wykorzystaniem mięsa z indyka. Nasza drużyna zdobyła drugie miejsce, przygotowując szaszłyki z indyka w dwóch wersjach.
W międzyczasie szef kuchni Nestle, Jerzy Pasikowski, poczęstował nas pysznym "Kurczakiem Waterzooi" w sosie berneńskim zrobionym na bazie śmietanki kremówki i białego wina, podanym na wstążkach makaronu.
Drugim daniem, którym częstował szef kuchni była "Pierś z gęsi po tulusku" naszpikowana słupkami boczku, grillowana, a następnie duszona wraz z marynatą.
Pan Jerzy pokazał nam również jak wykonać "Bouquet garni" (bukiet przypraw, który dodaje smaku wywarom i zupom), a później obserwowaliśmy jak luzował kurczaka.
Na pożegnanie otrzymaliśmy upominki od firmy Winiary (nowości produktowe oraz spersonalizowane koszulki) oraz od firmy Indykpol (nowości produktowe i gadżety firmowe).
Cieszę się bardzo, że mogłam wziąć udział w warsztatach i dowiedzieć się czegoś nowego, jak również przy okazji poznać nowych ludzi. Mam nadzieję, że takich spotkań (i tak dobrze zorganizowanych) będzie więcej :).
*zdjęcia dzięki uprzejmości VML Poland
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/08/warsztaty-kulinarne-winiary.html