Wykonanie
W pierwszy weekend sierpnia w restauracji Złoty
Lin w Serocku, odbyły się warsztaty kulinarne Przyjaciół
Winiary. Po raz pierwszy uczestniczyłam w warsztatach z noclegiem, co okazało się ciekawą formą: zapewniło wspólne rozmowy do późna i bliższe poznanie się pasjonatów gotowania z różnych blogów.Następnego dnia, tuż po śniadaniu, w restauracji na świeżym powietrzu, rozpoczęły się warsztaty.Na początek przedstawiciele
Winiary przywitali nas i przedstawili
plan warsztatów. N astępnie wysłuchaliśmy pani dietetyk i przedstawicielki firmy Indykpol, które opowiadały na temat
mięsa indyczego i jego właściwości oraz zapoznały nas z nowymi produktami bez konserwantów.Następnie podzielono nas na trzy grupy (w skład naszej weszli: Paula, Jacek, ja i Michał). Każda z grup miała za zadanie przygotować dowolne danie na grilla z wykorzystaniem
mięsa z indyka. Nasza drużyna zdobyła drugie miejsce, przygotowując szaszłyki z
indyka w dwóch wersjach.
W międzyczasie szef kuchni Nestle, Jerzy Pasikowski, poczęstował nas pysznym "
Kurczakiem Waterzooi" w sosie berneńskim zrobionym na bazie
śmietanki kremówki i
białego wina, podanym na wstążkach
makaronu.
Drugim daniem, którym częstował szef kuchni była "Pierś z gęsi po tulusku" naszpikowana słupkami
boczku, grillowana, a następnie duszona wraz z marynatą.
Pan Jerzy pokazał nam również jak wykonać "
Bouquet garni" (bukiet przypraw, który dodaje smaku
wywarom i zupom), a później obserwowaliśmy jak luzował
kurczaka.
Na pożegnanie otrzymaliśmy upominki od firmy
Winiary (nowości produktowe oraz spersonalizowane koszulki) oraz od firmy Indykpol (nowości produktowe i gadżety firmowe).
Cieszę się bardzo, że mogłam wziąć udział w warsztatach i dowiedzieć się czegoś nowego, jak również przy okazji poznać nowych ludzi. Mam nadzieję, że takich spotkań (i tak dobrze zorganizowanych) będzie więcej :).*zdjęcia dzięki uprzejmości VML Poland