Wykonanie

Jakiś czas temu dostałam 3 kg
jabłek i musiałam coś z nimi zrobić, bo leżały już dosyć długo... Padło na crumble, typowo angielski deser, robi się go szybko i smakuje wyśmienicie. Zrobiłam z dwóch porcji w naczyniu żaroodpornym.Kruszonkę zrobiłam inaczej niż zwykle - dodałam
płatki owsiane.A jeśli szukacie przepisu na wersję dla alergików - bez
masła i glutenu - zapraszam do tego przepisu .3 średnie
jabłka2 łyżki
białego cukru1/2 łyżki
mąki1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżeczka
cynamonu (niekoniecznie)Kruszonka:1/3 szklanki
płatków owsianych błyskawicznych (u mnie Młyny Stoisław)1/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
brązowego cukru1/4 kostki
masła2 łyżeczki domowego
cukru waniliowego1.
Jabłka obrać i pokroić na nieduże kawałki . Posypać
białym cukrem,
mąką i
cynamonem, dodać
sok z cytryny i dobrze wymieszać.2.
Płatki owsiane wymieszać z
mąką, brązowym i
waniliowym cukrem i dodać schłodzone
masło. Wszystkie składniki rozkruszyć w palcach, tworząc kruszonkę (można też mikserem).3.
Jabłka przełożyć do naczynia żaroodpornego i przysypać kruszonką.4. Piec w temp. 180'C ok. 40 minut, aż kruszonka będzie złoto - brązowa. Podawać gorące najlepiej z
lodami.Źródło: SiłaSmaku