ßßß Cookit - przepis na Crumble z jabłkami i płatkami owsianymi, czyli szarlotka inaczej

Crumble z jabłkami i płatkami owsianymi, czyli szarlotka inaczej

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu dostałam 3 kg jabłek i musiałam coś z nimi zrobić, bo leżały już dosyć długo... Padło na crumble, typowo angielski deser, robi się go szybko i smakuje wyśmienicie. Zrobiłam z dwóch porcji w naczyniu żaroodpornym.
Kruszonkę zrobiłam inaczej niż zwykle - dodałam płatki owsiane.
A jeśli szukacie przepisu na wersję dla alergików - bez masła i glutenu - zapraszam do tego przepisu .
3 średnie jabłka
2 łyżki białego cukru
1/2 łyżki mąki
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu (niekoniecznie)
Kruszonka:
1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (u mnie Młyny Stoisław)
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki brązowego cukru
1/4 kostki masła
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1. Jabłka obrać i pokroić na nieduże kawałki . Posypać białym cukrem, mąką i cynamonem, dodać sok z cytryny i dobrze wymieszać.
2. Płatki owsiane wymieszać z mąką, brązowym i waniliowym cukrem i dodać schłodzone masło. Wszystkie składniki rozkruszyć w palcach, tworząc kruszonkę (można też mikserem).
3. Jabłka przełożyć do naczynia żaroodpornego i przysypać kruszonką.
4. Piec w temp. 180'C ok. 40 minut, aż kruszonka będzie złoto - brązowa. Podawać gorące najlepiej z lodami.
Źródło: SiłaSmaku
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2012/07/crumble-z-jabkami-i-patkami-owsianymi.html