Wykonanie
francuska koperta z
musem jabłkowym,
jogurt z
płatkami i
kawa parzonaFrench pastry with apple mousse, plain yoghurt with cereals and coffeeCiasta z
jabłkami ostatnio czaiły się na mnie na niemal każdym blogu. Nie chciałam dłużej czekać, zwłaszcza, albo i przede wszystkim dlatego, że dziś przyjeżdża do domu Mama, która uwielbia właśnie te
ciastka. Po prostu czułam, że muszę je zrobić. Zwłaszcza, że są one upieczone zarówno na Jej przywitanie, jak i pożegnanie - znowu, już jutro...Weź resztę na
drogę .Przepis /6 porcji/- opakowanie
ciasta francuskiego- 3
jabłka- 10g
stevii-
laska wanilii- opcjonalnie:
goździki,
cynamonPiekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Ciasto rozwijamy i dzielimy na średniej wielkości kwadraty.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, pozbawiamy niejadalnych części i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do rondelka, dodajemy
stevię, ziarenka z naciętej
laski wanilii i kilka łyżek
wody. Gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gotowy, ostudzony mus nakładamy łyżką na kawałki ciasta i dokładnie zaklejamy boki i górę naszych kopert. Pieczemy 10-12 minut.