ßßß Cookit - przepis na - laska wanilii

- laska wanilii

nazwa

Wykonanie

francuska koperta z musem jabłkowym, jogurt z płatkami i kawa parzona
French pastry with apple mousse, plain yoghurt with cereals and coffee
Ciasta z jabłkami ostatnio czaiły się na mnie na niemal każdym blogu. Nie chciałam dłużej czekać, zwłaszcza, albo i przede wszystkim dlatego, że dziś przyjeżdża do domu Mama, która uwielbia właśnie te ciastka. Po prostu czułam, że muszę je zrobić. Zwłaszcza, że są one upieczone zarówno na Jej przywitanie, jak i pożegnanie - znowu, już jutro...
Weź resztę na drogę .
Przepis /6 porcji/
- opakowanie ciasta francuskiego
- 3 jabłka
- 10g stevii
- laska wanilii
- opcjonalnie: goździki, cynamon
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Ciasto rozwijamy i dzielimy na średniej wielkości kwadraty. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, pozbawiamy niejadalnych części i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do rondelka, dodajemy stevię, ziarenka z naciętej laski wanilii i kilka łyżek wody. Gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gotowy, ostudzony mus nakładamy łyżką na kawałki ciasta i dokładnie zaklejamy boki i górę naszych kopert. Pieczemy 10-12 minut.
Źródło:http://relishingmeals.blogspot.com/2012/07/16-monday-recipe.html