Wykonanie
Składniki:- 1/2 szklanki
śmietany 30%- 100g
gorzkiej czekolady- 100g
mlecznej czekolady- 100g
suszonej żurawiny- 50g
otrąb owsianych- 1 łyżka
miodu- 2 łyżki
masła- 5 łyżek
otrąb granulowanych najlepiej
żurawinowychSposób przygotowania:1.
Żurawinę kroimy w drobną kostkę,
otręby owsiane mielimy.2.
Śmietanę gotujemy z
miodem,
masłem, następnie dodajemy połamane
czekolady i podgrzewamy, aż masa będzie jednolita (gotujemy na małym ogniu, często mieszając). Później dodajemy wcześniej przygotowane
otręby owsiane i
żurawinę, mieszamy. Całość studzimy, następnie wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.3. Gdy masa stwardnieje, wykrawamy łyżką i formujemy w dłoniach kulki wielkości
orzecha włoskiego, układamy na papierze do pieczenia.4.
Otręby żurawinowe miażdżymy tłuczkiem lub również miksujemy (nie całkiem na gładko). Obtaczamy w nich
czekoladowe kulki, gotowe pralinki przekładamy do papilotek i chłodzimy w lodówce.