Wykonanie
Dziś przepis na kolejny lekki letni obiad prosto z Włoch. Mozzafiato to po włosku "zapierający dech w piersiach". Dobra nazwa na
makaron z gorgonzolą ;) Nazwa tego
sera pochodzi od miejscowości Gorgonzola, gdzie produkowany jest podobno już od roku 879 - mniej więcej w tym czasie powstało wareskie państwo staroruskie Ruryka ;) Jeszcze starszy rodowód ma prosciutto, czyli
szynka parmeńską, czy też zwana przez samych Włochów słodką
szynką, którą w 217 p.n.e. miał być częstowany przez mieszkańców
Parmy Hannibal. Na rozwój produkcji
szynki miała wpływ obecność słonych źródeł w okolicy, takich jak Salsomaggiore, skąd czerpano
sól do produkcji. Dziś jest wytwarzana przez około 200 producentów na wschodzie prowincji
Parma, wyłącznie przez umiejętne solenie i suszenie
mięsa. Połączenie obu smaków moim zdaniem kapitalne :)Składniki:200 g
makaronu świderki150 g
sera gorgonzola200 ml
śmietany 12 %80 g
szynki parmeńskiejsól i
pieprzNa zimną patelnię wylać
śmietanę. Z gorgonzoli zdjąć skórkę.
Ser pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Powoli podgrzewać, aż
ser się rozpuści. Doprawić
solą i świeżo mielonym
pieprzem. Gotować około 5 minut, ciągle mieszając. Plastry
szynki poszarpać na połówki i podgrzać w sosie.
Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z sosem, podgrzewając razem. Podawać od razu, posypane dodatkowym świeżo zmielonym
pieprzem.