Wykonanie
Na Bliskim Wschodzie
herbata jest tradycyjnie zaparzana lub delikatnie gotowana w czajniku i spożywana z niewielkich szklanek z dużą ilością
cukru.Podaje się do niej
słodycze, jak
ciastko w tle, o którym wkrótce więcej napisze Karola :)Składniki:
biały cukierdobrej jakości liściasta czarna
herbata w zimne dni: kilka rozgniecionych ziaren
kardamonDo czajnika lub imbryka z otwieraną górą o pojemności min. 1,5 litra wsypać (w zależności od upodobań
smakowych) od 4 do 6 łyżek
białego cukru. Dolać 2 łyżki zimnej
wody. Lekko zamieszać. Na małym ogniu ugotować karmel o kolorze jasnego
bursztynu. Zdjąć czajnik z ognia i zalać karmel do pełna. Wsypać czubatą łyżkę
herbaty. W zimne dni można dodać nieco
kardamonu. Po zagotowaniu gotować na maleńkim ogniu ok. kwadransa. Przelać do tradycyjnych bliskowschodnich szklaneczek i od razu podawać.