ßßß
Cookit - przepis na Na grilla: NYC strip steak - nowojorski stek z rostbefu
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Na grilla: NYC strip steak - nowojorski stek z rostbefu
Składniki
Steki
Rozbratel
Suszone pomidory
Ocet balsamiczny
Rozmaryn
Olej
Miód
Ziemniak
Pieczarki
Wykonanie
A my dalej w tematyce
steków
. Dziś klasyczny
stek
z Nowego Jorku. Zrobiony został z grubego
rostbefu
. Dosyć chudy kawałek
mięsa
jest nieco twardszy od
steku
z
antrykotu
lub
polędwicy
, za to bardzo wyrazisty w smaku. Idealnie komponuje się z lekkim sosem,
ziemniakami
i
pieczarkami
.
Składniki na 2 porcje:2
steki
z
rostbefu
po 150 g każdy5
suszonych pomidorów
z zalewy50 ml
octu balsamicznego
łyżeczka gałązek
rozmarynu
olej
do smażeniaDo podania:
młode
ziemniaki
pieczarki
Steki
wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej. Pokroić
suszone pomidory
w drobne paski. Zagotować na małej patelni w occie balsamicznym z
rozmarynem
. Gdy sos się odpowiednio zredukuje, zdjąć z patelni. Patelnię grillową lekko natłuścić
olejem
i dobrze rozgrzać. Smażyć
steki
po ok. 4 minuty z każdej strony. Podawać z sosem z
octu balsamicznego
oraz pieczonymi
ziemniakami
i
pieczarkami
.
Źródło:
http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2015/05/na-grilla-nyc-strip-steak-nowojorski.html
Przepisy powiązane
Pieczarki marynowane w occie
Pieczarki marynowane w occie
Pieczarki marynowane w occie
Pieczarki marynowane w occie
Pieczarki marynowane w occie
Składniki powiązane (0)