Wykonanie
Dzisiaj kolejny przepis na zupkę przecierową. Tym razem z
zielonych szparagów. Jak już pisałem, może i mistrzem patelni nie jestem, ale zupkę krem uwarzę ;) Zostało nam sporo nóżek ze
szparagów (z główek zrobiła pyszności, które zagoszczą na blogu w kolejnych dniach) więc idealnie nadały się na ciepłą zupkę rozgrzewającą.Też macie wrażenie, że mało majową pogodę mamy?Składniki :- 300 g
szparagów- 600 ml
wywaru (takiego, jak najbardziej lubimy - wegetariański, czy
mięsny jest taką samą dobrą bazą)- 3 łyżki
śmietany-
gałka muszkatołowa-
sól-
pieprzDo tej zupy można wykorzystać nóżki
szparagów a ładne końcówki wykorzystać do czegoś innego. Należy jednak pamiętać, by oderwać zdrewniałe nasady
szparagów - są one tak twarde i łykowate, iż nawet po zmieleniu będą do niczego i zepsujemy krem.
Szparagi pokroić na małe kawałki i ugotować w wywarze do miękkości. Zostawić do ostygnięcia i zmiksować. Podgrzać. Doprawić
gałką muszkatołową,
solą pieprzem. Dodać zahartowaną (aby się nam nie zwarzyła) z gorącą zupą
śmietanę . Można podawać z grzankami.