ßßß
Antek wymieszał płatki owsiane, dosypałam cukier, on mieszał nadal a ja posiekałam orzechy. Bo ta granola jest mocno orzechowa. Ta granola ma jeszcze taką zaletę, że piecze się prawie godzinę, to znaczy, że cały dom przez godzinę pachnie orzechami i karmelem. Absolutnie odprężający zapach!To sucha granola, w przeciwieństwie do poprzedniej, którą znajdziecie tutaj .Zachrupaliśmy poranek.Na śniadanie granola była już gotowa, czekała w szklanym słoiku.Taką granolę można zabrać ze sobą do pracy, wymieszać z naturalnym jogurtem i na chwilę przenieść się do krainy orzechowego smaku :)
Składniki:2 szkl płatków owsianych3/4 szkl mieszanki orzechów (użyliśmy całych migdałów oraz orzechów laskowych, posiekaliśmy nerkowce, orzechy brazilijskie, włoskie i macadamia)5 łyżek brązowego cukru (najlepiej nierafinowanego)1/3 szkl syropu klonowego (można zastąpić płynnym miodem)1 łyżka olejuszczypta soli (użyliśmy różowej soli himalayskiej)Przygotowanie:W misce wymieszać płatki z cukrem. Posiekać orzechy, dodać do płatków. Wlać syrop klonowy, olej i dodać sól. Wymieszać dokładnie.Wyłożyć wszystko na papier do pieczenia lub folię aluminiową.Piec przez ok. godzinę w temperaturze ok 140 stopni, mieszając w czasie pieczenia kilka razy.Smacznego :)