Wykonanie
Kremowa i delikatna jajecznica na
wędzonym boczku, z
pieczarkami, które zostały uprażone na
maśle. Pyszne śniadanie.
Składniki:6
jajekpół szklanki słodkiej
śmietany kremówki3 duże
pieczarkipół szklanki pokrojonego
boczku wędzonego1 łyżka
masłasólpieprzświeży
szczypiorekPrzygotowanie:
Jajka roztrzepać, do jednolitej masy dolać
śmietankę. Wymieszać ubijając przez kilka minut.Na patelni przysmażyć
boczek, aż będzie lekko rumiany.Na osobnej patelni rozgrzać łyżkę
masła.
Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Wrzucić na rozgrzane
masło, posypać
solą i
pieprzem, i dusić, aż puszczą sok. Następnie zwiększyć temperaturę i prażyć, aż patelnia będzie sucha a
pieczarki lekko złote. Zostawić na patelni.Na patelnię z
boczkiem wlać masę z
jajek i
śmietany. Mieszać energicznie, smażąc jajecznicę.Jeśli to konieczne, doprawić do smaku. Przełożyć na talerz i obsypać
pieczarkami. Na wierzchu udekorować posiekanym
szczypiorem.Smacznego :)