ßßß Cookit - przepis na Kremowa jajecznica na boczku, z prażonymi pieczarkami

Kremowa jajecznica na boczku, z prażonymi pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Kremowa i delikatna jajecznica na wędzonym boczku, z pieczarkami, które zostały uprażone na maśle. Pyszne śniadanie.
Składniki:
6 jajek
pół szklanki słodkiej śmietany kremówki
3 duże pieczarki
pół szklanki pokrojonego boczku wędzonego
1 łyżka masła
sól
pieprz
świeży szczypiorek
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać, do jednolitej masy dolać śmietankę. Wymieszać ubijając przez kilka minut.
Na patelni przysmażyć boczek, aż będzie lekko rumiany.
Na osobnej patelni rozgrzać łyżkę masła. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Wrzucić na rozgrzane masło, posypać solą i pieprzem, i dusić, aż puszczą sok. Następnie zwiększyć temperaturę i prażyć, aż patelnia będzie sucha a pieczarki lekko złote. Zostawić na patelni.
Na patelnię z boczkiem wlać masę z jajek i śmietany. Mieszać energicznie, smażąc jajecznicę.Jeśli to konieczne, doprawić do smaku. Przełożyć na talerz i obsypać pieczarkami. Na wierzchu udekorować posiekanym szczypiorem.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2013/05/kremowa-jajecznica-na-boczku-z.html