ßßß
Składniki:6 jajekpół szklanki słodkiej śmietany kremówki3 duże pieczarkipół szklanki pokrojonego boczku wędzonego1 łyżka masłasólpieprzświeży szczypiorekPrzygotowanie:Jajka roztrzepać, do jednolitej masy dolać śmietankę. Wymieszać ubijając przez kilka minut.Na patelni przysmażyć boczek, aż będzie lekko rumiany.Na osobnej patelni rozgrzać łyżkę masła. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Wrzucić na rozgrzane masło, posypać solą i pieprzem, i dusić, aż puszczą sok. Następnie zwiększyć temperaturę i prażyć, aż patelnia będzie sucha a pieczarki lekko złote. Zostawić na patelni.Na patelnię z boczkiem wlać masę z jajek i śmietany. Mieszać energicznie, smażąc jajecznicę.Jeśli to konieczne, doprawić do smaku. Przełożyć na talerz i obsypać pieczarkami. Na wierzchu udekorować posiekanym szczypiorem.Smacznego :)