Wykonanie
Sezon na
truskawki jest niestety dość krótki. Więc jeśli tylko możemy go przedłużyć, to
czemu z tego nie skorzystać. Podobnie, jak wiele osób, zrobiłam więc kilka
dżemów truskawkowych, które są moimi ulubionymi. Oczywiście jeden słoik już jest w połowie zjedzony :)

Składniki:- 2 kg
truskawek,- 80 dag
cukru (ale to wedle upodobań),- sok z połowy
cytryny lub kwasek
cytrynowy,- ewentualnie 2 żel-
fixy.Sposób wykonaniaGeneralnie są dwa sposoby wykonania
dżemu. Dłuższy, ale zdrowszy oraz krótszy, ale z żel-
fixem. Ja część robiłam pierwszym sposobem, część drugim. Podam tutaj oba.Sposób 1:Umyte i wyszypułkowane
truskawki kroimy na ćwiartki lub połówki, wkładamy do garnka i zasypujemy
cukrem. Odkładamy na 2 godziny. Powstały po tym czasie sok odlewamy i wstawiamy
truskawki na mały ogień, dodając wpierw
cytrynę. Smażymy w otwartym garnku przez godzinę. Dolewamy odlany sok z
truskawek i mieszamy. Wstawiamy ponownie na mały ogień i gotujemy tak długo, aż osiągniemy odpowiednią konsystencję. By to sprawdzić, odkładamy odrobinę
dżemu na talerzyk i czekamy, aż wystygnie.Sposób 2:Do garnka wrzucamy umyte, wyszypułkowane i pokrojone
truskawki. Mieszamy je z żel-
fixem i gotujemy przez 3 minuty. Dodajemy
cukier i
sok z cytryny, mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5 minut.W obu sposobach można
truskawki zostawić pokrojone na kawałki lub je zmiksować blenderem, jeśli wolimy gładki
dżem. Ja, w przeciwieństwie do większości, jestem zwolennikiem gładkiego
dżemu, więc miksuję
truskawki.Podobnie istnieją dwa sposoby pasteryzowania
dżemu.Pierwszy, to nałożenie gorącego
dżemu do czystych słoików, zakręcenie ich od razu i odwrócenie do góry dnem. Tak przygotowane słoiki trzymamy aż do wystygnięcia.Sposób drugi, to włożenie, nie do końca zakręconych słoików, do garnka wyłożonego gazą lub ściereczką i zalanego
wodą do wysokości połowy słoików. Zagotowujemy
wodę w garnku i na małym ogniu trzymamy je przez 30 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy, dokręcamy i studzimy do góry dnem.


Przepis dodaję do akcji: