ßßß Cookit - przepis na Lekki czekoladowy mus z ricotty (170 kcal/porcja)/ Light chocolate ricotta mousse( 170 kcal per serving)

Lekki czekoladowy mus z ricotty (170 kcal/porcja)/ Light chocolate ricotta mousse( 170 kcal per serving)

nazwa

Wykonanie

Ricotta to mój drugi ulubiony( zaraz po mascarpone of course ;) ser deserowy. Jest tak smaczny, że właściwie mogłabym go jeść bez dodatków, ot tak łyżeczką, może lekko dosłodzony.
A jeśli dodać do niego kakao i nadać lekkości przy pomocy białka, otrzymamy mus nieziemsko pyszny, a jednocześnie na tyle dietetyczny (o. 170 kcal/porcja), że można zajadać się nim podczas wieczornych seansów filmowych bez obaw o figurę.
Praktykuję od jakiegoś czasu w ramach posesyjnego wypoczynku- dalej mi się nie znudził, tylko filmów zaczyna brakować:)
Składniki( na 2 porcje)
-2/3 opakowania( ok 160 g) ricotty
-łyżeczka żelatyny rozpuszczona w odrobinie mleka
-2 czubate łyżki naturalnego kakao( ok 25 g)
-słodzik/cukier do smaku
-szczypta soli
-opcjonalnie: łyżka smakowego syropu do kawy (u mnie karmel)
Białko ubić na sztywno z odrobiną soli. W osobnym naczyniu zmiksować ricottę z kakao, syropem oraz żelatyną rozpuszczona w mleku. Delikatnie połączyć masę serową z ubitym białkiem. Przełożyć do pucharków, można udekorować kremowym serkiem i gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce przez klika godzin.
***
In Engilsh
Ingredients (2 servings)
-6 oz. ricotta cheese
-1 egg white
-1 tsp gelatin dissolved in a little milk
-2-3 Tbls. natural cocoa powder
-sweetner/sugar to taste
-pinch of salt
-optional: 1 Tbls flavored coffee syrup ( I used sugar free carmel)
Whip egg white with a pinch of salt until stiffed. In a separate bowl mix the ricotta cheese with cocoa, syrup and gelatin dissolved in milk. Gently combine the ricotta with whipped egg white. Put the mousse into cups. Can be decoreated with cream cheese and dark chocolate. Cool in the refrigerator for a few hours.
Źródło:http://walnut-kitchen.blogspot.com/2014/02/czekoladowa-rozkosz-w-wersji-light-170.html