Wykonanie
Ricotta to mój drugi ulubiony( zaraz po
mascarpone of course ;)
ser deserowy. Jest tak smaczny, że właściwie mogłabym go jeść bez dodatków, ot tak łyżeczką, może lekko dosłodzony.A jeśli dodać do niego
kakao i nadać lekkości przy pomocy
białka, otrzymamy mus nieziemsko pyszny, a jednocześnie na tyle dietetyczny (o. 170 kcal/porcja), że można zajadać się nim podczas wieczornych seansów filmowych bez obaw o figurę.Praktykuję od jakiegoś czasu w ramach posesyjnego wypoczynku- dalej mi się nie znudził, tylko filmów zaczyna brakować:)Składniki( na 2 porcje)-2/3 opakowania( ok 160 g)
ricotty-łyżeczka
żelatyny rozpuszczona w odrobinie
mleka-2 czubate łyżki naturalnego
kakao( ok 25 g)-słodzik/cukier do smaku-szczypta
soli-opcjonalnie: łyżka
smakowego syropu do
kawy (u mnie karmel)
Białko ubić na sztywno z odrobiną
soli. W osobnym naczyniu zmiksować
ricottę z
kakao,
syropem oraz
żelatyną rozpuszczona w
mleku. Delikatnie połączyć masę
serową z ubitym
białkiem. Przełożyć do pucharków, można udekorować kremowym
serkiem i
gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce przez klika godzin.***In EngilshIngredients (2 servings)-6 oz.
ricotta cheese-1 egg white-1 tsp gelatin dissolved in a little milk-2-3 Tbls. natural cocoa powder-sweetner/sugar to taste-pinch of salt-optional: 1 Tbls flavored coffee
syrup ( I used sugar free carmel)Whip egg white with a pinch of salt until stiffed. In a separate bowl mix the
ricotta cheese with cocoa,
syrup and gelatin dissolved in milk. Gently combine the
ricotta with whipped egg white. Put the mousse into cups. Can be decoreated with cream cheese and dark chocolate. Cool in the refrigerator for a few hours.
