ßßß Cookit - przepis na Dżem z masłem orzechowym-dla odważnych.

Dżem z masłem orzechowym-dla odważnych.

nazwa

Wykonanie

Do niedawna moim standardowym połączeniem było masło orzechowe+ banan(swoją droga, najlepsze na świecie). Jednak, gdy pojawiły się świeże truskawki, wyparły one banana z moich owsianek i omletów. Z masła orzechowego oczywiście zrezygnować nie mogłam. I tak powstał nowy duet. Ponieważ truskawkowy sezon się kończy, a mi ten smak przypadł do gustu postanowiłam w ramach eksperymentu zamknąć go w słoiku. I wyszło pysznie!*
Składniki( na jeden słoik 330 ml+ jeszcze trochę "na teraz" ;)
-350 g truskawek
-kopiasta łycha masła orzechowego(ok. 50 g)
-1/3 opakowania żelfixu 3:1(ok. 2 płaskie łyżki)
-4 łyżki cukru(można zastąpić brązowym lub dodać 2 łyżki słodziku do pieczenia)
Truskawki wymieszać z żelfixem i gotować, aż do powstania musu. Dodać masło orzechowe, dosłodzić i gotować jeszcze przez 2 minuty. Ściągnąć z ognia, przełożyć do słoika, który należy potem szczelnie zakręcić i postawić na jakiś czas do góry dnem.
* pysznie w mojej subiektywnej ocenie osoby uzależnionej od masła orzechowego. Moja mama stwierdziła, że pewnych rzeczy po prostu się nie łączy i nawet nie chciała skosztować... Takie smaki się kocha, albo nienawidzi ;)
Źródło:http://walnut-kitchen.blogspot.com/2012/07/dzem-z-masem-orzechowym-dla-odwaznych.html