Wykonanie
Jest to chyba jedno z najprostszych śniadań . Szybko i smacznie . Dla mnie ma jeszcze wartość sentymentalną ,że tak to ujmę, ponieważ przypomina mi dzieciństwo. Były to czasy w których nie znosiłam
sałaty. I moja mama dwoiła się i troiła abym trochę
zieleniny zjadła. Dlatego wtykała ją gdzie tylko mogła. Udało się jej tak mnie do
sałaty przyzwyczaić że nie wyobrażam sobie dnia bez paru listków.
Składniki na jedną porcję1
jajko2 plastry
mortadeligarść
sałatyoliwa do smażenia
sól,
pieprz do smakuWykonanieNa talerz rozkładam opłukane i wysuszone listki
sałaty. .
Mortadelę smażę z każdej strony do zrumienienia się. Na plastry wbijam
jajko i delikatnie go przytrzymuję do chwili ścięcia
białka . Zmniejszam ogień i przykrywa patelnię .
Jajko szybciej się zetnie. Następnie wykładam na
sałatę . Doprawiam
pieprzem ,
solę bardzo mało ,ponieważ
mortadela jest słona.