ßßß
Gruszka gotowana w różowym winie podana z sosem karmelowym, kremem balsamicznym truskawkowym, truskawkami i lodami
Składniki : ( na dwie porcje)2 gruszkikilka truskawek0,5 l różowego półsłodkiego wina1/4 szklanki drobnego cukru5 krówek ciągutek6 łyżeczek śmietany 18 %lody czekoladowesos balsamiczny truskawkowy ( u mnie prosto z Grecji - do nabycia w sklepie Agora Smak Grecji - klik )Przygotowanie :Truskawki pokroiłam w plasterki.Gruszki obrałam i przekroiłam na pół.Do garnka wlałam różowe wino i wsypałam cukier. Zagotowałam.Włożyłam gruszki, nakryłam przykrywką i gotowałam na małym ogniu 15 - 20 minut ( tak by gruszka była miękka).Do garnuszka wlałam śmietanę 18 % i wrzuciłam pokrojone krówki, podgrzewałam na małym ogniu, ciągle mieszając.Gruszki wyjęłam, lekko ostudziłam. Przekroiłam jeszcze na pół.Talerzyk polałam sosem balsamicznym, ułożyłam z boku truskawki i także ja skropiłam sosem.Ułożyłam gruszki, skropiłam sosem balsamicznym i sosem karmelowym z krówek, w wolne miejsce położyłam gałkę lodów czekoladowych.Nie przepadam za słodkimi deserami , a ten wbrew pozorom w cale nie był strasznie słodki. Sos balsamiczny truskawkowy nadał charakteru i lekko wytrawnego smaku.To było moje pierwsze spotkanie z sosem balsamicznym ale na pewno nie ostatnie. Następnym razem użyję go by podkreślić smak sałatki z rukolą i truskawkami i coś mi się wydaję, że będzie równie smaczny w takim wydaniu.