ßßß Cookit - przepis na Eksplozja smaków...

Eksplozja smaków...

nazwa

Wykonanie

Gruszka gotowana w różowym winie podana z sosem karmelowym, kremem balsamicznym truskawkowym, truskawkami i lodami
Składniki : ( na dwie porcje)
2 gruszki
kilka truskawek
0,5 l różowego półsłodkiego wina
1/4 szklanki drobnego cukru
5 krówek ciągutek
6 łyżeczek śmietany 18 %
lody czekoladowe
sos balsamiczny truskawkowy ( u mnie prosto z Grecji - do nabycia w sklepie Agora Smak Grecji - klik )
Przygotowanie :
Truskawki pokroiłam w plasterki.
Gruszki obrałam i przekroiłam na pół.
Do garnka wlałam różowe wino i wsypałam cukier. Zagotowałam.
Włożyłam gruszki, nakryłam przykrywką i gotowałam na małym ogniu 15 - 20 minut ( tak by gruszka była miękka).
Do garnuszka wlałam śmietanę 18 % i wrzuciłam pokrojone krówki, podgrzewałam na małym ogniu, ciągle mieszając.
Gruszki wyjęłam, lekko ostudziłam. Przekroiłam jeszcze na pół.
Talerzyk polałam sosem balsamicznym, ułożyłam z boku truskawki i także ja skropiłam sosem.
Ułożyłam gruszki, skropiłam sosem balsamicznym i sosem karmelowym z krówek, w wolne miejsce położyłam gałkę lodów czekoladowych.
Nie przepadam za słodkimi deserami , a ten wbrew pozorom w cale nie był strasznie słodki. Sos balsamiczny truskawkowy nadał charakteru i lekko wytrawnego smaku.
To było moje pierwsze spotkanie z sosem balsamicznym ale na pewno nie ostatnie. Następnym razem użyję go by podkreślić smak sałatki z rukolą i truskawkami i coś mi się wydaję, że będzie równie smaczny w takim wydaniu.
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2014/03/eksplozja-smakow.html