Wykonanie
Gruszka gotowana w
różowym winie podana z
sosem karmelowym, kremem balsamicznym
truskawkowym,
truskawkami i
lodami
Składniki : ( na dwie porcje)2
gruszkikilka
truskawek0,5 l różowego półsłodkiego
wina1/4 szklanki drobnego
cukru5
krówek ciągutek6 łyżeczek
śmietany 18 %
lody czekoladowesos balsamiczny truskawkowy ( u mnie prosto z Grecji - do nabycia w sklepie Agora Smak Grecji - klik )Przygotowanie :
Truskawki pokroiłam w plasterki.
Gruszki obrałam i przekroiłam na pół.Do garnka wlałam
różowe wino i wsypałam
cukier. Zagotowałam.Włożyłam
gruszki, nakryłam przykrywką i gotowałam na małym ogniu 15 - 20 minut ( tak by
gruszka była miękka).Do garnuszka wlałam
śmietanę 18 % i wrzuciłam pokrojone
krówki, podgrzewałam na małym ogniu, ciągle mieszając.
Gruszki wyjęłam, lekko ostudziłam. Przekroiłam jeszcze na pół.Talerzyk polałam
sosem balsamicznym, ułożyłam z
boku truskawki i także ja
skropiłam sosem.Ułożyłam
gruszki,
skropiłam sosem balsamicznym i
sosem karmelowym z
krówek, w wolne miejsce położyłam gałkę
lodów czekoladowych.Nie przepadam za słodkimi deserami , a ten wbrew pozorom w cale nie był strasznie słodki.
Sos balsamiczny truskawkowy nadał charakteru i lekko wytrawnego smaku.To było moje pierwsze spotkanie z
sosem balsamicznym ale na pewno nie ostatnie. Następnym razem użyję go by podkreślić smak sałatki z
rukolą i
truskawkami i coś mi się wydaję, że będzie równie smaczny w takim wydaniu.