Wykonanie
Niektórzy pewnie się domyślili do czego mi były potrzebne oba sosy ;) Wzorowałam się na filmiku z Videojug . Z niego też pochodzi przepis na
sos beszamelowy .LASAGNE

składniki:- 9 płatów
makaronu lasagne- 50dkg
mozarelli- sos bolognese-
sos beszamelowyRozgrzać piekarnik do 200°C. Włożyć
makaron do dużej miski i zalać ciepłą
wodą. Zostawić aby płaty nasiąkły na 5 do 10 minut. Wyjąć płaty
makaronu lasagne jeden po drugim z
wody i ułożyć na ręczniku kuchennym (nie papierowym) żeby wyschły i zostawić na chwilę. Później przewrócić na drugą stronę. Najpierw ułożyć 3 płaty
makaronu na dnie żaroodpornego naczynia (akurat takiej wielkości mam naczynie). Następnie wyłożyć 1/3 sosu bolognese. Polać
sosem beszamelowym i przykryć plastrami
mozarelli. Czynności powtórzyć jeszcze dwa
razy:
makaron, reszta sosu bolognese,
sos beszamelowy i dużo
sera.


Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut. Kiedy
ser zrobi się złocistobrązowy, wyjąć lasagne z piekarnika i odstawić na 15 minut.
