Wykonanie
Kto mnie zna, ten wie - gorzkiej
herbaty nie
tknę, choćby nie wiem co. Mój Tato zawsze pił gorzką, później słodzić przestała moja Siostra, gdy postanowiła się uszczuplić. W jej ślady poszła też Mama, bo wręcz nie wypadało, żeby używała
cukru do
herbaty jako jedyna w domu. Gdy więc przyjechałam do nich na wakacje, często stawiano przede mną gorzką
herbatę, z przyzwyczajenia. A ja po jednym malutkim łyczku pędziłam do kuchni po
cukier. No bo jak to tak - bez
cukru...? Gorzkie to i niedobre; no nie da się pić.W domu pijam głównie
herbatki owocowe, i tych oczywiście nie słodzę. Dość długo czarnej nawet nie miałam w szafce. W zeszłym tygodniu wrzuciłam opakowanie do koszyka, bo akurat zachęcali przeceną.Wieczór; C. w pracy, ja sobie
siedzę z Ptysią w domu. Ciemno, zimno, nieprzyjemnie... Tylko
herbata może nas uratować. Przygotowałam więc sobie czarną, posłodziłam półtorej łyżeczki, jak zawsze, poczekałam, aż lekko przestygnie (
herbatę lubię bardzo gorącą, ale nie parzącą przełyk), upiłam odrobinę i... Skrzywiłam się. Smaku w ogóle nie miała, sam
cukier. Hmm... Może to ta
herbata jakaś słaba? Nie mając innej, zaparzyłam kolejny kubek,
cukier pominęłam. Spróbowałam ostrożnie... I to było to! Wyraźny, intensywny smak, taki... Herbaciany. Może lekko gorzkawy, ale pyszny. Jak ja mogłam całe życie słodzić...?! No jak...?Nie wiem...Ale wiem, że teraz
herbatę będę piła gorzką.A mój Tato umrze ze śmiechu, jak to przeczyta.Żeby jednak nie było, że
cukru postanowiłam się wyrzec całkowicie, na deser mam pyszne, słodkie
lody. Tylko dla dorosłych! Pełne
jajecznego likieru, za którym wprost przepadam. Tak, tak - mam butelkę, i wykorzystuję jej zawartość do różnych pysznych deserów. W końcu zabrałam się za
lody, i to była bardzo dobra decyzja.Przepis z Moich wypieków nieco zmieniłam - dałam więcej
alkoholu. Robi się je szybko i prosto - wymieszać wszystkie składniki, schłodzić, zamrozić. I gotowe! Smakują bosko, intensywnie, choć żeby się upić, trzeba by zjeść naprawdę sporą porcję. Mimo wszystko jednak nie polecam wsiadania za kółko po ich spożyciu. Zresztą, kto by myślał o prowadzeniu auta, gdy serwują takie pyszności...

Składniki:(na 1,2 l
lodów)500 ml
śmietany kremówki (38%)250 ml
mleka150 ml
ajerkoniaku70 g
cukru pudruWszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, schłodzić w lodówce.Schłodzoną mieszankę przelać do maszyny do
lodów, a po zakończeniu jej pracy przełożyć
lody do pudełka i zamrozić.Smacznego!Słodkie
lody polecam na deser do towarzystwa z gorzką
herbatą. Albo
kawą.Aż się boję, co będzie następne...