ßßß Cookit - przepis na Lody ajerkoniakowe

Lody ajerkoniakowe

nazwa

Wykonanie

Kto mnie zna, ten wie - gorzkiej herbaty nie tknę, choćby nie wiem co. Mój Tato zawsze pił gorzką, później słodzić przestała moja Siostra, gdy postanowiła się uszczuplić. W jej ślady poszła też Mama, bo wręcz nie wypadało, żeby używała cukru do herbaty jako jedyna w domu. Gdy więc przyjechałam do nich na wakacje, często stawiano przede mną gorzką herbatę, z przyzwyczajenia. A ja po jednym malutkim łyczku pędziłam do kuchni po cukier. No bo jak to tak - bez cukru...? Gorzkie to i niedobre; no nie da się pić.
W domu pijam głównie herbatki owocowe, i tych oczywiście nie słodzę. Dość długo czarnej nawet nie miałam w szafce. W zeszłym tygodniu wrzuciłam opakowanie do koszyka, bo akurat zachęcali przeceną.
Wieczór; C. w pracy, ja sobie siedzę z Ptysią w domu. Ciemno, zimno, nieprzyjemnie... Tylko herbata może nas uratować. Przygotowałam więc sobie czarną, posłodziłam półtorej łyżeczki, jak zawsze, poczekałam, aż lekko przestygnie (herbatę lubię bardzo gorącą, ale nie parzącą przełyk), upiłam odrobinę i... Skrzywiłam się. Smaku w ogóle nie miała, sam cukier. Hmm... Może to ta herbata jakaś słaba? Nie mając innej, zaparzyłam kolejny kubek, cukier pominęłam. Spróbowałam ostrożnie... I to było to! Wyraźny, intensywny smak, taki... Herbaciany. Może lekko gorzkawy, ale pyszny. Jak ja mogłam całe życie słodzić...?! No jak...?
Nie wiem...
Ale wiem, że teraz herbatę będę piła gorzką.
A mój Tato umrze ze śmiechu, jak to przeczyta.
Żeby jednak nie było, że cukru postanowiłam się wyrzec całkowicie, na deser mam pyszne, słodkie lody. Tylko dla dorosłych! Pełne jajecznego likieru, za którym wprost przepadam. Tak, tak - mam butelkę, i wykorzystuję jej zawartość do różnych pysznych deserów. W końcu zabrałam się za lody, i to była bardzo dobra decyzja.
Przepis z Moich wypieków nieco zmieniłam - dałam więcej alkoholu. Robi się je szybko i prosto - wymieszać wszystkie składniki, schłodzić, zamrozić. I gotowe! Smakują bosko, intensywnie, choć żeby się upić, trzeba by zjeść naprawdę sporą porcję. Mimo wszystko jednak nie polecam wsiadania za kółko po ich spożyciu. Zresztą, kto by myślał o prowadzeniu auta, gdy serwują takie pyszności...
Składniki:
(na 1,2 l lodów)
500 ml śmietany kremówki (38%)
250 ml mleka
150 ml ajerkoniaku
70 g cukru pudru
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, schłodzić w lodówce.
Schłodzoną mieszankę przelać do maszyny do lodów, a po zakończeniu jej pracy przełożyć lody do pudełka i zamrozić.
Smacznego!
Słodkie lody polecam na deser do towarzystwa z gorzką herbatą. Albo kawą.
Aż się boję, co będzie następne...
Źródło:http://razadobrze.blogspot.com/2014/10/swiat-staje-na-gowie-czyli-pije-gorzka.html