Wykonanie
Cukier waniliowy to temat rzeka. Sama
laska wanilii jest
owocem niepachnącego storczyka, której najbardziej aromatyczną częścią jest miąższ znajdujący się w jej wnętrzu. Prawdziwa
wanilia ma zupełnie inny smak i zapach, niż tzw.
cukier waniliowy dostępny w sklepach, który w rzeczywistości nazywa się
cukrem wanilinowym. Skąd ta różnica?
Cukier wanilinowy doprawiany jest syntetyczną waniliną, a z prawdziwą
wanilią ma niewiele wspólnego. Polecam więc zrobienie naturalnego, domowego
cukru waniliowego, chociaż wiem że dla wielu osób jest to odstraszające, ze względu na cenę
laski wanilii. Sama długo się przełamywałam, ale jak spróbowałam raz, to od tamtego czasu mam używam już tylko swój
cukier z prawdziwą
wanilią. Ostatnio kupiłam w jednym ze sklepów 2
laski wanilii za mniej niż 5 zł, a to wystarcza na około pół kilograma
cukru waniliowego. Zachęcam do kupowania
wanilii na promocjach, czy aukcjach internetowych, wychodzi wtedy dużo taniej.
Laski wanilii są pakowane osobno, a do tego mają długi termin ważności, dlatego śmiało można kupić trochę większy zapas, by wystarczyło na dłużej.



Ps. Jeśli chodzi o proporcje
cukru do
wanilii, to im mniej
cukru, a więcej
wanilii tym
aromat waniliowy jest mocniejszy i nie trzeba wtedy tak dużo
cukru waniliowego dodawać.Składniki:1
laska wanilii200g
cukru (białego, brązowego lub
ksylitolu)Do średniej wielkości słoja wsypujemy
cukier.
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, delikatnie wyskrobujemy z niej zawarte w środku ziarenka, które dodajemy do
cukru. Pozostałą część
laski wanilii kroimy na kawałki około 3 – 4cm długości i również dodajemy do słoja z
cukrem.
Słój szczelnie zakręcamy i potrząsamy nim przez chwilę, by
cukier się dobrze wymieszał, a następnie odstawiamy na około 2 tygodnie, w przeciągu których co pewien czas wstrząsamy słojem. Po tym czasie
cukier jest gotowy do użycia.Gdy zużyjemy pewną część
cukru waniliowego możemy uzupełnić
słój zarówno
cukrem, jak i
laskami wanilii, by na bieżąco
cukier waniliowy był zawsze gotów do użycia.

R E K L A M A