ßßß Cookit - przepis na Cukier waniliowy

Cukier waniliowy

nazwa

Wykonanie

W dzisiejszym wpisie mam dla was banalny przepis na domowy cukier waniliowy. Jego wykonanie zajmuje naprawdę kilka minut, a efekt jest świetny.
Jeśli wolicie, zamiast cukru możecie użyć ksylitolu. Efekt na pewno będzie ten sam.
Proporcje w przepisie można dowolnie zmieniać w zależności od tego jak skondensowany ma być smak wanilii w cukrze.
Składniki:
2 szklanki cukru/ ksylitolu
3 laski wanilii
Cukier mielimy w młynku do kawy, aby otrzymać nieco drobniejszą strukturę. Wanilię kroimy na pół i wyjmujemy z niej za pomocą noża ziarenka. Dodajemy je do cukru, który umieszczamy w szczelnie zamykanym pudełeczku, do którego dodajemy również pozostałe fragmenty lasek wanilii. Pudełeczko zamykamy i potrząsamy nim, aż do połączenia ziaren i cukru.
Cukier waniliowy będzie gotowy po około dwóch tygodniach. W tym czasie warto codziennie nim potrząsać, aby nie stwardniał.
Dlaczego warto przygotować cukier waniliowy, czyli krótko o kilku wartościach odżywczych i właściwościach wanilii:
jest pomocna w stanach gorączkowych,
wspomaga procesy trawienne,
jest bogata w związki pobudzające organizm,
warto ją spożywać w przypadku niedoboru żelaza.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/03/cukier-waniliowy.html