Wykonanie
W dzisiejszym wpisie mam dla was banalny przepis na domowy
cukier waniliowy. Jego wykonanie zajmuje naprawdę kilka minut, a efekt jest świetny.Jeśli wolicie, zamiast
cukru możecie użyć
ksylitolu. Efekt na pewno będzie ten sam.Proporcje w przepisie można dowolnie zmieniać w zależności od tego jak skondensowany ma być smak
wanilii w cukrze.


Składniki:2 szklanki cukru/
ksylitolu3
laski waniliiCukier mielimy w młynku do
kawy, aby otrzymać nieco drobniejszą strukturę.
Wanilię kroimy na pół i wyjmujemy z niej za pomocą noża ziarenka. Dodajemy je do
cukru, który umieszczamy w szczelnie zamykanym pudełeczku, do którego dodajemy również pozostałe fragmenty
lasek wanilii. Pudełeczko zamykamy i potrząsamy nim, aż do połączenia ziaren i
cukru.
Cukier waniliowy będzie gotowy po około dwóch tygodniach. W tym czasie warto codziennie nim potrząsać, aby nie stwardniał.Dlaczego warto przygotować
cukier waniliowy, czyli krótko o kilku wartościach odżywczych i właściwościach
wanilii:jest pomocna w stanach gorączkowych,wspomaga procesy trawienne,jest bogata w związki pobudzające organizm,warto ją spożywać w przypadku niedoboru żelaza.