ßßß Cookit - przepis na Syrop z pigwy japońskiej

Syrop z pigwy japońskiej

nazwa

Składniki

Wykonanie

Pigwowiec japoński, czyli potocznie przez nas zwana „pigwa” jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, przydatnych zwłaszcza przy przeziębieniu. Owoce pigwowca wyglądają jak małe żółte jabłuszka, a smakiem bardziej przypominają cytrynę. Są bardzo kwaśne i na surowo praktycznie nie nadają się do spożycia, dlatego najlepiej przetworzyć je na syrop, nalewkę lub użyć jako dodatek do kompotu, zwłaszcza jabłkowego. Syrop z pigwy idealnie sprawdza się do słodzenia i zakwaszania herbaty, nadaje jej wyjątkowy smak.
Składniki:
½ kg pigwowca japońskiego „pigwy”
około 2 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
Owoce pigwowca myjemy, przekrawamy, obieramy z gniazdek nasiennych i kroimy w ząbki lub kostki. Pokrojone owoce wsypujemy do dużego słoja (pojemności około 1 litra) i zasypujemy cukrem. Słój szczelnie zakręcamy i mocno nim potrząsamy, by cukier równomiernie się rozprowadził.
Słój z pigwą pozostawiamy na kilka godzin, po czym znowu nim potrząsamy. Im częściej potrząśniemy słojem, tym szybciej cukier się rozpuści i syrop będzie gotowy.
Gdy cukier całkowicie się rozpuści, owoce pigwowca przekładamy do małych słojów i zalewamy syropem. Jeśli słoje nie są do końca pełne, można je uzupełnić niewielką ilością wody. Słoje szczelnie zakręcamy i sprawdzamy czy są szczelne, a następnie pasteryzujemy (słoje układamy na ściereczce w dużym garnku, zalewamy ciepłą wodą do połowy ich wysokości i przykrywamy pokrywą) około 10 minut od momentu zagotowania się wody. Po zagotowaniu słoje pozostawiamy jeszcze przez około godzinę w garnku, w którym się gotowały, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Po otworzeniu słój z syropem przechowujemy w lodówce.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2014/10/syrop-z-pigwy-japonskiej.html