ßßß Cookit - przepis na Trufle rumowo – kokosowe

Trufle rumowo – kokosowe

nazwa

Wykonanie

Szukałam pomysłu na coś słodkiego bez pieczenia, zobaczyłam herbatniki i stwierdziłam, że najlepsze i najszybsze będą trufle. No i rzeczywiście, wszystko poszło szybko i sprawnie, łącznie z jedzeniem :)
Składniki:
70g masła 82%
2 łyżki gorzkiego kakao
3 łyżki cukru pudru
2/3 szklanki mleka
300g herbatników
Ok. 100g kokosu
Aromat rumowy lub kieliszek rumu 20ml (lub inny aromat)
Herbatniki dobrze pokruszyć lub zmiksować. Masło, kakao, cukier puder i mleko razem zagotować. Do ugotowanej masy dodać aromat lub rum, a następnie stopniowo dodawać pokruszone herbatniki i mieszać łyżką. Gdy masa dobrze się połączy, formować ręcznie niewielkie kulki (kulać jak kluski), a następnie obtaczać w kokosie. Najlepiej kokos wsypać do niewielkiej miski z wysokimi brzegami, lub do garnuszka i po uformowaniu wszystkich kulek, każdą z osobna wrzucać do naczynia z kokosem i energicznie nim mieszać. Obtaczanie w ten sposób idzie bardzo szybko, a trufle zachowują ładny kształt i kokos jest równomiernie rozprowadzony.
Gotowe trufle układamy na blaszce wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową, tak by się nie stykały i pozostawiamy tak na kilka godzin by przeschły.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2014/10/trufle-rumowo-kokosowe.html