Wykonanie
Szukałam pomysłu na coś słodkiego bez pieczenia, zobaczyłam
herbatniki i stwierdziłam, że najlepsze i najszybsze będą
trufle. No i rzeczywiście, wszystko poszło szybko i sprawnie, łącznie z jedzeniem :)
Składniki:70g
masła 82%2 łyżki gorzkiego
kakao3 łyżki
cukru pudru2/3 szklanki
mleka300g
herbatnikówOk. 100g
kokosuAromat rumowy lub kieliszek
rumu 20ml (lub inny aromat)
Herbatniki dobrze pokruszyć lub zmiksować.
Masło,
kakao,
cukier puder i
mleko razem zagotować. Do ugotowanej masy dodać aromat lub
rum, a następnie stopniowo dodawać pokruszone
herbatniki i mieszać łyżką. Gdy masa dobrze się połączy, formować ręcznie niewielkie kulki (kulać jak kluski), a następnie obtaczać w kokosie. Najlepiej
kokos wsypać do niewielkiej miski z wysokimi brzegami, lub do garnuszka i po uformowaniu wszystkich kulek, każdą z osobna wrzucać do naczynia z
kokosem i energicznie nim mieszać. Obtaczanie w ten sposób idzie bardzo szybko, a
trufle zachowują ładny kształt i
kokos jest równomiernie rozprowadzony.Gotowe
trufle układamy na blaszce wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową, tak by się nie stykały i pozostawiamy tak na kilka godzin by przeschły.
R E K L A M A