Wykonanie
Na przepis natknęłam się przeglądając książkę kucharską w pewnym bardzo dużym sklepie;) Książki jednak nie kupiłam, ponieważ znalazłam tam tylko 2 ciekawe przepisy i o dziwo oba z
łososiem w roli głównej:) Nie zapisałam oryginalnej receptury, ale zainspirowana wróciłam do domu:) Dobór składników taki, że danie nie może się nie udać:)
Wędzony łosoś, którego ubóstwiam,
kawior - mój
śniadaniowy mistrz i
wódka, którą....no właśnie....wszyscy Polacy lubimy, prawda?:D To wszystko z dodatkiem
śmietanki i
cytryny . Genialne danie!Ostatnio była Carbonara i ktoś by pomyślał, że to już koniec
makaronów w tym tygodniu. Nic podobnego! Zabierajcie się do garów!:) Naprawdę WARTO!
Składniki (porcja na 2 osoby):ok 200g
makaronu spaghetti1 łyżka
masła50ml
wódki100g
łososia wędzonego pokrojonego na kawałki3 łyżeczki
kawioru5 łyżek
śmietanki 30%sok świeżo wyciśnięty z 1
cytrynysól i świeżo mielony
pieprzświeży
tymianekPrzygotowanie:
Makaron ugotuj al dente, najlepiej 2 minuty krócej niż na opakowaniu. Na patelni rozpuść masełko, wlej
sok z cytryny i
wódkę, a następnie smaż przez 2-3 minuty. Następnie dodaj
łososia i
kawior i smaż przez kolejne 3 minuty. Dodaj
śmietankę, dopraw
solą i obficie
pieprzem. Ugotowany
makaron przełóż na patelnię i wymieszaj tak aby sos oblepił wszystkie
nitki. Wyłóż na talerze i udekoruj gałązkami świeżego
tymianku:) Prawda, że pysznie wygląda?Smacznego:)