ßßß
Na przepis natknęłam się przeglądając książkę kucharską w pewnym bardzo dużym sklepie;) Książki jednak nie kupiłam, ponieważ znalazłam tam tylko 2 ciekawe przepisy i o dziwo oba z łososiem w roli głównej:) Nie zapisałam oryginalnej receptury, ale zainspirowana wróciłam do domu:) Dobór składników taki, że danie nie może się nie udać:) Wędzony łosoś, którego ubóstwiam, kawior - mój śniadaniowy mistrz i wódka, którą....no właśnie....wszyscy Polacy lubimy, prawda?:D To wszystko z dodatkiem śmietanki i cytryny . Genialne danie!Ostatnio była Carbonara i ktoś by pomyślał, że to już koniec makaronów w tym tygodniu. Nic podobnego! Zabierajcie się do garów!:) Naprawdę WARTO!

Składniki (porcja na 2 osoby):ok 200g makaronu spaghetti1 łyżka masła50ml wódki100g łososia wędzonego pokrojonego na kawałki3 łyżeczki kawioru5 łyżek śmietanki 30%sok świeżo wyciśnięty z 1 cytrynysól i świeżo mielony pieprzświeży tymianekPrzygotowanie:Makaron ugotuj al dente, najlepiej 2 minuty krócej niż na opakowaniu. Na patelni rozpuść masełko, wlej sok z cytryny i wódkę, a następnie smaż przez 2-3 minuty. Następnie dodaj łososia i kawior i smaż przez kolejne 3 minuty. Dodaj śmietankę, dopraw solą i obficie pieprzem. Ugotowany makaron przełóż na patelnię i wymieszaj tak aby sos oblepił wszystkie nitki. Wyłóż na talerze i udekoruj gałązkami świeżego tymianku:) Prawda, że pysznie wygląda?Smacznego:)