Wykonanie
Naleśniki o poranku to scenariusz idealny:P Prawie idealny, bo nikt mi śniadania do łóżka nie przyniósł:P Ale, jeśli czerpiesz przyjemność z gotowania to właściwie nie ma znaczenia:)Zakochałam się w tej wersji naleśnikowej od pierwszego wejrzenia!Zachwycają mnie swoją prostotą i cudownym wyglądem!W świątecznych kolorach wyglądają bajecznie:)
Składniki:1 filiżanka
mąki razowej (pszennej lub żytniej)1 filiżanka
maślanki1
jajko1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solimleko(parafina ciekła/olej)Przygotowanie:Wszystkie suche składniki wsyp do miski, a następnie zalej
maślanką i wbij
jajko. Jeśli ciasto jest za gęste dolej odrobinę
mleka. Łyżką formuj na patelni małe placuszki. Smaż obustronnie.Świeże lub
mrożone truskawki umieść w rondelku. Rondelek włóż do większego garnka z
wodą. Doprowadź
wodę w garnku do wrzenia i trzymaj na ogniu tak aby
truskawki w rondelku wypuścił sok (jeśli są mrożone, naturalnie proces będzie dłuższy).Ułóż na talerzu naleśniczki z
truskawkami i polej
sokiem z
owoców. Całość możesz obsypać
cukrem pudrem:)Smacznego!