ßßß
Składniki:1 filiżanka mąki razowej (pszennej lub żytniej)1 filiżanka maślanki1 jajko1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta solimleko(parafina ciekła/olej)Przygotowanie:Wszystkie suche składniki wsyp do miski, a następnie zalej maślanką i wbij jajko. Jeśli ciasto jest za gęste dolej odrobinę mleka. Łyżką formuj na patelni małe placuszki. Smaż obustronnie.Świeże lub mrożone truskawki umieść w rondelku. Rondelek włóż do większego garnka z wodą. Doprowadź wodę w garnku do wrzenia i trzymaj na ogniu tak aby truskawki w rondelku wypuścił sok (jeśli są mrożone, naturalnie proces będzie dłuższy).Ułóż na talerzu naleśniczki z truskawkami i polej sokiem z owoców. Całość możesz obsypać cukrem pudrem:)Smacznego!