Wykonanie
A dziś pomysł na…
polędwiczki koperkowe w sosie
kurkowym. Być może myślisz…ale jak to koperkowe? A sposób jest prościuteńki. W tym wydaniu
polędwiczki nabierają wyjątkowego wymiaru,
mięso jest delikatne, kruche i soczyste. A
polędwiczki…jak to
polędwiczki udają się prawie zawsze.Spróbuj i Ty – uda Ci się napewno.
Składniki (na 4 osoby):700 g polędwiczek wieprzowych3 łyżki
masła o temperaturze pokojowejpęczek
koperku400 g
Kurek4 czubate łyżki
śmietany 30%zioła prowansalskiesól i
pieprzoliwa z oliwekPrzygotowanie
masła koperkowego:
Masło o temperaturze pokojowej włóż do blendera, dodaj
koperek i zmiksuj na jednolitą, gładką masę. Gotowe
masło odstaw na bok.Przygotowanie sosu:
Grzyby oczyścć i osusz. Na patelni rozgrzej
masło i podsmaż przez chwilę na nim
kurki. Następnie zmniejsz ogień i duś
kurki ok.10 minut. Wlej
śmietanę, pomieszaj i duś aż sos zgęstnieje. Przypraw do smaku świeżo zmielonym
pieprzem i
solą.
Przygotowanie
mięsa:
Polędwiczki umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie oprósz świeżo zmielonym
pieprzem ze wszystkich stron. Na patelni rozgrzej
oliwę i całe
polędwiczki zrumień z każdej strony.Gdy już będą rumiane zdejmij je i daj im odpocząc kilka minut. Następnie ponacinaj ze skosa. Posmaruj
polędwiczki koperkowym masłem. Staraj się jak najwięcej
masła umieścić w nacięciach. Nada to polędwiczkom kruchości i soczystości. Oprusz
mięso solą oraz
ziołami prowansalskimi.Następnie umieść
mięso w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią aluminiową i piecz w 180 ºC ok. 35 minut.
Gdy
mięso będzie już gotowe pokrój zgodnie z nacięciami, ułóż, polej sosem
kurkowym i podawaj z pieczonymi ziemniaczkami.Tak o to wyglądają moje
polędwiczki koperkowe w sosie
kurkowym. Ciekaw jestem waszych opini na temat tego dania.Zachęcam do gotowania i komentowania pod przepisem lub też na profilu facebookowym.
Smacznego!!!Incoming search terms:sos
kurkowy