Wykonanie
Zgłębiając temat
wina, a raczej szkła, w jakim należy je podawać, doliczyłam się trzydziestu (!) różnych rodzajów kieliszków, do
wina właśnie. A jest bardzo prawdopodobne, że nie widziałam wszystkich i jest ich jeszcze więcej. Szczerze wątpię, abym kiedykolwiek to wszystko zapamiętała. No chyba, że w końcu królowa Elżbieta zaprosi mnie na obiad i wtedy nie
będę miała wyboru.
Póki jednak nie otrzymam takowego zaproszenia od Jej Królewskiej Mości, wystarczy mi znajomość
trzech podstawowych rodzajów kieliszków do win. Oto one:- kieliszki do
wina czerwonego
Kieliszki do
wina czerwonego wyglądem przypominają tulipany.
Mówi się o nich, że są "bańkowate", pękate, pełniejsze niż kieliszki do
wina białego. Podobno im starsze
wino, tym szerszy powinien być kieliszek. Taki kształt kieliszka pozwala na lepszy kontakt
wina z powietrzem, co w przypadku win czerwonych jest wskazane. W zasadzie, to kieliszki do
wina czerwonego dzielą się na kolejne rodzaje, z których dwa podstawowe to kieliszki bordeaux i kieliszki burgund.... Ale o tym może przy innej okazji.- kieliszki do
wina białego
Kieliszki do
białego wina są dużo smuklejsze i mają wyższą nóżkę, niż kieliszki do
wina czerwonego, aczkolwiek ich czasza jest mniejsza, kształtem przypominająca literę "U".- kieliszki do
wina musującego
Najmniej skomplikowany kieliszek i raczej trudno pomylić go z poprzednimi. Jest wysoki i najsmuklejszy. Taki przystojny gość. Dzięki swojemu kształtowi nie pozwala na to, aby bąbelki z
wina zbyt szybko uciekały. No bo jak już mają gdzieś trafiać to lepiej do głowy, niż marnować się w powietrzu.Uwaga!Nie powinniśmy trzymać kieliszków za misę/czaszę, tylko za ich nóżkę. Dzięki
czemu wino nie będzie się zbyt szybko nagrzewało.