ßßß Cookit - przepis na Sorbet truskawkowy z limonką

Sorbet truskawkowy z limonką

nazwa

Składniki

Wykonanie

Czy ktoś z czytających ten post pamięta cudo o nazwie "Kremogen"? To jedna z pyszniejszych rzeczy mojego dzieciństwa. Coś, co w zasadzie było rozgniecionymi, a później zamrożonymi na kamień truskawkami, a w smaku przypominało dzisiejsze sorbety. Ale wtedy o sorbetach nikt nie słyszał i był albo właśnie truskawkowy kremogen, albo boskie, waniliowe lody "Marwil", które kosztowały jedyne 2 tysiące złotych.
Co roku, w sezonie truskawkowym, nie mogę przepuścić okazji, by chociaż raz nie zrobić takiego własnie sorbetu/kremogenu. Tym razem z limonkową nutą.
- 800 g. truskawek
- 1/4 szkalnki cukru
- sok wyciśnięty z limonki
- łyżeczka esencji waniliowej
Truskawki rozgniatamy za pomocą blendera na jednolitą masę. Dodajemy cukier, sok z limonki i esencję waniliową. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do pojemnika, zamykamy i wstawiamy do zamrażarki na 12 godzin.
Sorbet dobrze jest wyjąć z zamrażarki, na ok 25 minut przed podaniem. W ten sposób łatwiej nam formować kulki i nakładać porcje.
Smacznego!!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/08/sorbet-truskawkowy-z-limonka.html